24. rujan 2022. | Autor: Maja Hrešć

Otvorene 52. Varaždinske barokne večeri

Svečanim koncertom Irish Baroque Orchestra u Varaždinskoj katedrali, pod ravnanjem Toma Fostera i uz nastup mezzosopranistice Katie Bray u petak su otvorene 52. Varaždinske barokne večeri.

Ovogodišnja zemlja partner jednog od najznačajnijih i najstarijih hrvatskih festivala je Republika Irska.
Otvorenju su nazočili brojni ugledni i uvaženi gosti. U ime organizatora i osnivača, Grada Varaždina, Varaždinske biskupije, Varaždinske županije i Ministarstva kulture i medija prisustvovali su gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, varaždinski biskup Bože Radoš, župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. U ime predsjednika Hrvatskog sabora, svečanosti je nazočio saborski zastupnik Damir Habijan, a Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri, otvorio je festival. Uzvanike je pozdravio i veleposlanik Irske u republici Hrvatskoj Nj. E. g. Ruaidhri Mark Dowling.
Gradonačelnik je pozdravio uzvanike na otvorenju Varaždinskih baroknih večeri – najdugovječnijem i najznačajnijem festivalu rane glazbe u Europi, koji se održava na ponos gradu Varaždinu i svim njegovim stanovnicima već 52 godine. "Naš grad će sljedećih dana biti europska glazbena barokna prijestolnica u kojoj će nastupiti više od pet stotina umjetnika. Posebno me veseli što je ovogodišnja zemlja partner Irska i što ćemo već večeras imati priliku uživati u izvedbi jednog od najboljih svjetskih baroknih orkestara.
Puno toga veže naše zemlje, a ova suradnja je dokaz kako je glazba univerzalni, svima razumljivi jezik i zasigurno najbolji i najlakši način komunikacije među ljudima i narodima.
Koristim ovu priliku zahvaliti gospodinu Veleposlaniku na nesebičnom angažmanu, kao i irskom kulturnom institutu jer su prepoznali Varaždinske barokne večeri kao vrijedan model kulturne suradnje, kakav je više nego potreban u svijetu i okruženju u kojemu živimo.
Varaždinci se ponose svojom baroknom baštinom koja je obogatila ne samo hrvatsku, već i europsku glazbenu umjetnost u cjelini. Više od pedeset godina upravo kroz barokne večeri imamo je mogućnost dijeliti, a svijetu priuštiti uživanje u njezinoj vrijednosti. Poznata je misao Platona „što je u zemlji bolja glazba, bolja će biti i država“. Zato mi je drago ustvrditi da je upravo  glazba utkana u ovaj grad kao odraz njegovog ukupnog identiteta. Ona odražava način života i vrijednosti naše društvene zajednice, a upravo takve vrijednosti želimo prenositi budućim generacijama.
Varaždinske barokne večeri imaju za nas nemjerljivo veliko značenje. Omogućuju nam da čuvajući naše kulturno, glazbeno i cjelokupno nasljeđe grada i zemlje, zahvaljujući predanosti kulturi, imamo pravo osjećati se i biti dio naprednog svijeta te stjecati nove prijatelje. Zahvaljujem svima koji su ove i svih prethodnih godina na bilo koji način pridonijeli, uspješnosti i kontinuiranom razvoju Varaždinskih baroknih večeri. Želim da sljedećih petnaestak dana uživamo u baroknoj glazbi i popratnim programima kojima ćemo pobliže upoznati zemlju partner Irsku. Uvjeren sam da će gosti festivala ponijeti najljepše uspomene iz  Varaždina - hrvatske i europske prijestolnice baroka." – rekao je gradonačelnik.
Nakon svečanog koncerta u Varaždinskoj katedrali, na Trgu kralja Tomislava održan je umjetnički audio-vizualni multimedijski projekt autora Predraga Krobota i Roberta Gečeka. Uzvanici su se zatim uputili na Stari grad gdje je nastupila tradicionalna irska plesno glazbena skupina Comhaltas Ceoltóirí Éireann.
Ministrica kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek i ove je godine prisustvovala programu otvaranja, prije kojeg je s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i županom Anđelkom Stričakom održala sastanak u Županijskoj palači Varaždinske županije. Na sastanku se razgovaralo o potpori ministarstva u aktualnim projektima i daljnjoj suradnji oko obnove Gradske vijećnice, daljnje obnove HNK u Varaždinu, obnove Državnog arhiva i ostalim temama važnim za kulturni razvoj Varaždina.
52. Varaždinske barokne večeri održavaju se od 23. rujna do 9. listopada u Varaždinu i još 15 gradova i mjesta u šest hrvatskih županija. I ove godine festival prati bogati popratni program Total barok kao i tradicionalna Međunarodna izložba cvijeća.