18. rujan 2021. | Autor: Maja Hrešć

Otvorene 51. Varaždinske barokne večeri

Svečanim koncertom u Varaždinskoj katedrali u petak su otvorene 51. Varaždinske barokne večeri.

U ime organizatora i osnivača, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Ministarstva kulture i medija i Varaždinske biskupije, nastupu Baroknog orkestra Musica Cubicularis prisustvovali su gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj, njegov zamjenik Miroslav Marković i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i njezina savjetnica Iva Hraste Sočo. U ime predsjednika Hrvatskog sabora, svečanosti je nazočio saborski zastupnik Damir Habijan, a Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri, otvorio je festival.

Brojni uglednici i uvaženi gosti uveličali su početak jednog od najstarijih i najznačajnijih hrvatskih festivala kojem je ovogodišnja zemlja partner Republika Slovenija.

Gradonačelnik Grada Varaždina pozdravio je sve prisutne riječima dobrodošlice:

„Iznimna mi je čast što vas mogu pozdraviti na 51. Varaždinskim baroknim večerima. Kultura je zasigurno najbolji i najlakši način komunikacije među ljudima i narodima, a barokna glazba svakako je univerzalan jezik za koji ne trebamo prevoditelja. Mi Varaždinci s pravom se ponosimo baroknom baštinom, posebno našom umjetničkom dušom koja opaža, a zatim vizualizira one najskrivenije izvrsnosti i najdublje vrijednosti svega što nas je stoljećima okruživalo i što je neosporno dodalo novu vrijednost hrvatskoj, ali i europskoj umjetnosti i kulturi u cjelini. Ne možemo se ne zapitati što je danas najpotrebnije jednom malom narodu, odnosno kulturnoj zajednici koja se ne samo poznaje, već i prepoznaje upravo po baroku. Potrebna je ovakva manifestacija koja nas više od 50 godina podsjeća da umjetnost, kao i život uostalom, ne poznaje granice i da je poznavanje i uvažavanje vlastite osobnosti samo preduvjet da osluškujemo potrebe svoje okoline i otvaramo se prema drugima. U tom kontekstu koristim ovu prigodu pozdraviti predstavnike zemlje partnera Republike Slovenije i sve slovenske umjetnike koji će sljedećih dana spajati dvije nacionalne glazbene kulture jer srednjoeuropska tradicija, naša zajednička duhovna baština, kroz univerzalni jezik glazbe prenosi poruku prijateljstva, europskog zajedništva, povezuje i otvara prostor budućoj suradnji. Varaždinske barokne večeri ne poznaju granice i velikim, hrabrim koracima više od pola stoljeća spajaju glazbeni svijet omogućujući da upravo taj svijet danas pripada svima nama. Zahvaljujem svima koji su ove i prethodnih godina pridonijeli da, bez obzira na okolnosti, Varaždinske barokne večeri budu sve bolje i uspješnije. Želim nam svima da sljedećih desetak dana uživamo u baroknoj glazbi, a našim dragim gostima da ponesu najljepše uspomene iz Varaždina, hrvatske prijestolnice baroka.“ – rekao je gradonačelnik.

Nakon koncerta u Varaždinskoj katedrali, uzvanici su na Trgu kralja Tomislava imali prigodu vidjeti plesni nastup slovenskih plesača Tanje Skok i Sebastia Bovera, a na Starom gradu, prije tradicionalnog vatrometa otvorenja, uživali su u atraktivnoj predstavi Čarobnog teatra Serpentes iz Ljubljane.

Varaždinske barokne večeri traju do 29. rujna 2021. godine, a donose dvadesetak koncerata koji će biti održani u Varaždinu, 11 izvedbi u pet županija te jedan koncert u zemlji partner Sloveniji. I ove je godine u sklopu festivala organiziran bogat popratni program Total barok čime se sadržaji šire na gastronomiju, kiparstvo i slikarstvo, a održat će se i nezaobilazna izložba cvijeća.

Gradonačelnik je ovom prigodom, prije svečanosti otvorenja Varaždinskih baroknih večeri, u Gradskoj vijećnici primio ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek. Održan je sastanak na kojem se uz saborskog zastupnika Damira Habijana i pročelnicu varaždinskog Konzervatorskog odjela Vesnu Pascuttini Juraga razgovaralo o vrijednim projektima koji se provode i koji će se tek početi provoditi u Varaždinu, završetku obnove HNK, nastavku obnove sinagoge i obnovi Državnog arhiva.