12. ožujak 2019. | Autor: Maja Hrešć

Otvorena sunčana elektrana na dječjem vrtiću Dravska

Gradonačelnik Ivan Čehok u utorak je sa svojim zamjenicima Zlatanom Avarom i Sandrom Malenicom prisustvovao otvorenju sunčane elektrane na Dječjem vrtiću Varaždin, objekt Dravska na Banfici.

Sunčana elektrana u cijelosti je donacija varaždinskih tvrtki, a projekt je inicirala i vodila gradska tvrtka Centar kompetencije za obnovljive izvore energije. Vrijednost donacije je 115 tisuća kuna, a doniraju je, svojim proizvodima i radom, četiri tvrtke: Solvis d.o.o. (fotonaponski moduli i izmjenjivač – 61.000 kn), Vodopija d.o.o. (razvodni ormari, spojni materija i kabeli i montaža elektrane – 31.000 kn), Nika – Konstrukcije d.o.o. (konstrukcija za solarnu elektranu – 6.000 kn) i Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o. (projektiranje, mjerenje i ispitivanje kvalitete električne energije, vođenje projekta, HEP – 17.000 kn). Postavljanjem elektrane, Dječji vrtić Varaždin postići će značajnu financijsku uštedu velikim smanjenjem mjesečnih izdataka za struju, a istovremeno će se kod djece, polaznika vrtića, na ovaj način od najranije dobi utjecati na svijest o važnosti ekologije i o ekološki prihvatljivoj potrošnji energije.

„Ovo je jedan novi projekt koji bismo mogli nazvati 3E: edukacija, energetika i ekologija. Riječ je o energetskoj obnovi koja, za razliku od ostatka Hrvatske gdje se radi samo ovojnica i energetika iznutra, omogućuje postavljanje solarnih panela. To će vrtiću, uz postignutu uštedu energetskom obnovom, još dodatno smanjiti troškove električne energije. Ovaj vrtić je odabran za postavljanje panela jer je u njemu središnja kuhinja i taj objekt inače troši najviše energije. Djeca će se također na ovaj način educirati na koje sve načine se može iskoristiti energija od Sunca i što su obnovljivi izvori energije jer to je danas trend u cijelome svijetu“, izjavio je gradonačelnik prilikom otvorenja.

Na samom otvorenju, na vrtić je postavljena i ploča s natpisom „Grad Varaždin - prijatelj djece“. Takve ploče bit će postavljene na sve vrtiće u Varaždinu čime će se nastaviti višegodišnja tradicija ostvarivanja prava i potreba djece u Varaždinu. Izjavu novinarima o toj akciji koja se provodi u suradnji s Koordinacijskim odborom akcije „Grad Varaždin – prijatelj djece“ dala je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica: „Grad Varaždin je poznat po participaciji djece i jedan smo od najboljih primjera u Hrvatskoj. Ove table su samo simboličan dokaz za sve što se radi u Varaždinu za dobrobit djece. Prošle godine postavili smo ih na škole, a ove godine postavit ćemo ih na sve vrtiće. To je ujedno i lijepa najava jer će se u lipnju ove godine upravo u Varaždinu održati Susret gradova i općina – prijatelja djece povodom 20. obljetnice ove prekrasne akcije.“