21. veljača 2023. | Autor: dd

Otvorena obnovljena Ulica Vatroslava Lisinskog

Prigodnom konferencijom za novinare gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja naznačen su kraj radova i otvorenje Ulice Vatroslava Lisinskog u Varaždinu.

Prema programu održavanja nerazvrstanih cesta za ovu i prošlu godinu, obavljeni su radovi izvanrednog održavanja koji su obuhvaćali rekonstrukciju kolnika, nogostupa, te odvodnje oborinskih voda s prometnice. Obavljeni su radovi  na uklanjanju postojeće kolničke konstrukcije, iskopu i nasipu za izradu tamponskog sloja i betonske stabilizacije nove kolničke konstrukcije, postavi granitnih rubnjaka, uređenju oborinske odvodnje, te postavi granitne kocke na kolniku i kolnim prilazima, te betonskih opločnika na nogostupima. Prethodno je Varkom izveo radove na rekonstrukciji vodovodne mreže što je financirano sredstvima Varkoma oko 15 tisuća eura.

 

Vrijednost izvedenih radova je 1.712.536,30 kn ( 230.000 eura ) uključivo PDV, a radove je izvela „VODOGRADNJA“  d.d. Varaždin.

Na otvaranju ulice koja nosi naziv poznatog hrvatskog skladatelja i vodi do jednog od najljepših mjesta u centru baroknog grada, prema nadaleko poznatoj turističkoj atrakciji utvrdi Stari grad, gradonačelnik Neven Bosilj je novinarima između ostalog rekao:

Nakon 2015. godine ovo je prva ulica u centru grada koja je u potpunosti obnovljena. Prije osam godina bila je uređena Habdelićeva ulica. Zbog arheološkog nadzora i iskapanja, naknadnog uvođenja Varkoma koji je u potpunosti rekonstruirao vodovodnu mrežu kao i velikog broja kišnih, ali i dana s temperaturama ispod nule posao se odužio. Ali najbitnije je da je izveden izuzetno kvalitetno te smo dobili umjesto ulice pune zakrpa jednu prekrasnu ulicu. Dobili smo 150 metara uređene ulice po svim konzervatorskim standardima koja će biti na ponos gradu Varaždinu.  Zahvaljujem tvrtki Vodogradnja i njezinim radnicima koji paralelno rade Habdelićev trg koji će se završiti do kraja ožujka. – rekao je gradonačelnik i dodao kako se za sada neće obnavljati Cankareva  koja će biti glavna ulica u službi dogradnje VA-ME. Dodao je kako su pripremljeni i projekti obnove drugih ulica u centru ali i prigradskim naseljima koji čekaju donošenje proračuna kako bi se krenulo u njihovu realizaciju.

 

Na riječi gradonačelnika nadovezala se dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija koja je između ostalog istaknula: Ugradnjom granitnih kocaka i ostalih kamenih ploča kakve su ugrađene i u druge ulice u gradu, dobiva se jedna kvaliteta i vrijednost kulturno-povijesne cjeline grada Varaždina.

Direktor Varkoma Bruno Ister je obrazložio razloge zbog kojih se Varkom uključio u rekonstrukciju ulice: Gubici i smanjenje gubitaka u sustavu pitke vode su apsolutni prioritet u narednom razdoblju. I primjer u ovoj ulici gdje smo izmijenili cijevi stare preko trideset godina, a korisnici su dobili nove priključke, primjer je obnove kakav bi trebali prakticirati na ostalim pravcima vodovoda u Varaždinu.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i predstavnik izvođača radova Vodogradnje , voditelj gradilišta Dražen Petrina.