26. travanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Otvorena nova Gradska knjižnica i čitaonica

U Varaždinu je u ponedjeljak, nakon 183 godine, otvorena nova Gradska knjižnica i čitaonica koja je svoj novi dom pronašla na Franjevačkom trgu u palači Ritz, bivšoj Varteksovoj robnoj kući. 

Svečanom otvorenju, uz gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc. Ivana Čehoka, njegove zamjenike Zlatana Avara i Sandru Malenicu, prisustvovali su i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Damir Habijan, saborski zastupnik Anđelko Stričak, projektantica Gordana Nuić, pročelnica Konzervatorskog odjela Vesna Pascuttini-Juraga te predstavnici izvođača radova. U ime svih dosadašnjih, a i svih novih čitatelja koji će uživati i boraviti u novoj knjižnici, otvorenju je prisustvovala i najčitateljica Zara Manojlović, učenica 5. razreda VI. osnovne škole Varaždin.

Gradonačelnik Ivan Čehok nije krio ponos i zadovoljstvo s novim prostorima u kojima će se širiti bogatstvo pisane riječi u gradu Varaždinu: „Mislim da se ne treba puno hvaliti, ovime se treba ponositi. Pozivam sve građane da dođu u našu knjižnicu, da prošeću, uzmu knjige, pročitaju, budu ovdje, nauče nešto novo, osobito studente, djecu i mlade ljude koji će i najviše koristiti ovu knjižnicu. Ovakav objekt i ovakvu ustanovu treba imati. Nije to bilo lako postići, međutim uspjeli smo u ove četiri godine uz Ministarstvo kulture i medija, na čijoj podršci iskreno zahvaljujem, obnoviti ovu zgradu, sačuvati kulturno povijesni spomenik od propadanja i konačno smjestiti našu knjižnicu nakon 183 godine. Završavamo i obnovu kazališta i obnovu sinagoge, obnavlja se vila Oršić i napravili smo i niz drugih, ne samo kulturnih objekata, već pomažemo i izvaninstitucijsku kulturu i to je sasvim sigurno danas veliki dobitak i, rekao bi, zamašnjak duhovnog i kulturnog razvoja grada Varaždina. Vjerujem da će Varaždinci u našoj novoj knjižnici uživati.“ – kazao je gradonačelnik.

Ministrica kulture i medija podsjetila je kako je 2021. godinu Vlada RH proglasila godinom čitanja te kako je to najljepši način u kojem na koji svjedočimo ovakvom važnom događaju: „Nakon dugo godina seljenja i djelovanja na nekoliko različitih lokacija u neprimjerenim uvjetima, Gradska knjižnica Varaždin dobila je zaista reprezentativni prostor. Čestitala bih i Gradu i svim partnerima koji su u tome sudjelovali. Vlada je putem Ministarstva kulture i medija od početka ovom projektu dala punu podršku, a angažiran je bio i naš konzervatorski odjel. U gradu Varaždinu prisutni smo na niz projekata, obnovi HNK, obnovi sinagoge, a najavila bih i obnovu Državnog arhiva kojom će i ta kulturna institucija važna za grad i za građane dobiti primjereni smještaj. Varaždin je grad koji zaista može biti ponosan, i na svoju kulturu i na svoju baštinu, na suvremene umjetnike i na nove inicijative koje se u ovom gradu pokreću. Danas ovdje svi zajedno potvrđujemo važnost knjige i čitanja i zaista od srca čestitam na ovakvom sjajnom projektu, na prekrasnoj knjižnici. Sigurna sam da će, ne samo vjerni čitatelji već i drugi građani, zaviriti ovdje, zaljubiti se u knjigu i postati vjerni korisnici, a tome će ovaj prostor pomoći“ – zaključila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Sandra Malenica zahvalila je svima koji su od samih početaka bili uključeni u ovaj projekt i preseljenje knjižnice. „Ova investicija otvara i nove horizonte, podiže ljestvicu planiranja javnih prostora i vizualnog identiteta grada. Iako se grad Varaždin naziva gradom baroka i doživljava prvenstveno kao grad tradicionalne kulture, željeli smo na tim temeljima graditi novu vizuru, otvoriti Varaždin svim povijesnim slojevima, uključujući i sadašnjost. Sanjamo Varaždin kao mjesto u kojem se spajaju kultura, suvremenost, IT, kreativnost i umjetnost sa zelenim, održivim i humanim Varaždinom. A što je humanije i potrebnije od knjižnice, mjesta znanja, mašte, informacije, inkluzije.“ – rekla je prilikom otvorenja zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica. Istaknula je kako je svaki kutak knjižnice dostupan osobama s invaliditetom, knjižnica ima kutak za slabovidne, studijsku čitaonicu, spremišta, mjesta za čekanje, čitanje i odmor, mjesta za predavanja, prezentacije i izložbe, a također i nove mrežne stranice prilagođene slabovidnim osobama i osobama s disleksijom. 

Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović Varaždin, središnja je narodna knjižnica u Varaždinskoj županiji. Knjižnica ima više od 267.000 jedinica raznovrsne knjižne i ne knjižne građe te danas djeluje na tri lokacije s ukupno 1.388 m2 u kojima se odvija cjelokupna djelatnost s 22 zaposlena djelatnika. Nova zgrada Gradske knjižnice trajno je riješila dugogodišnje prostorne probleme, a s novim sadržajima i aktivnostima postat će centar okupljanja građana svih dobnih skupina i afiniteta. Varaždin dobiva dodatnu vrijednost u središtu grada, a knjižnica može obavljati i razne druge djelatnosti što joj je dosad bilo onemogućeno.

Sveukupno je za radove utrošeno 10.300.000,00 kn odnosno s uključenim PDV-om 12.900.000,00 kn, a za opremanje 2.060.000,00 kn odnosno 2.600.000,00 kn s PDV-om.