07. prosinac 2022. | Autor: dd

Otvorena izložba Dobar tek!

U Palači Herzer, izložbenom prostoru Gradskog muzeja Varaždin, u srijedu 7. prosinca 2022. gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj otvorio je izložbu „Dobar tek!“.

Riječ je o izložbi o kulturi hrane u varaždinskom kraju koja je otvorena u  sklopu programa pripremljenih za Dan grada Varaždina – blagdan svetog Nikole. Uz ravnatelja GMV-a Mirana Bojanića Morandinija, uzvanike su pozdravili u ime autora izložbe kustosica Jelena Rančić te Vesna Juraga Pascuttini, izaslanica ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Neven Bosilj izrazio je zadovoljstvo time što je izložba postavljena u cijeloj palači Herzer, od podruma do potkrovlja te je naglasio:  Zahvaljujem se vrijednim djelatnicima Gradskog muzeja koji su uspjeli pripremiti ovu izložbu radeći mnogo kako bi se sve završilo na vrijeme. Palača Herzer do sada nije otvarala svoje podrume koji su bili neka vrsta depoa. Ovom izložbom će svi naši sugrađani dobiti uvid u podrumski prostor ove prekrasne palače. Mislim da će svima biti zanimljivo ovo pogledati. Slijedećih jedanaest mjeseci koliko će dugo izložba biti otvorena je dovoljno vremena da svatko od Varaždinaca pogleda ovu izložbu. – rekao je gradonačelnik Bosilj proglašavajući izložbu otvorenom.

Na izložbi je predstavljeno oko 500 predmeta iz fundusa GMV-a, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom i budućnost. Kako  je to jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih nekoliko godina, u čijem su osmišljavanju sudjelovali kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više vanjskih suradnika, izložba će biti postavljena za razgled gotovo cijelu iduću godinu.