22. rujan 2022.

Otvorena 27. Međunarodna izložba cvijeća „barok, glazba, cvijeće“

Već 27. godinu za redom Udruga vrtlara Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Varaždina kao popratni program festivala Varaždinske barokne večeri uspješno organizira međunarodnu izložbu cvijeća. Svi posjetitelji imaju priliku osim u baroknoj glazbi uživati i u cvjetnim dekoracijama koje zahvaljujući vrijednim rukama domaćih i stranih vrtlara daju poseban šarm ulicama i trgovima u samom centru grada.Zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri ove godine je Irska  pa tako su i izlagači i mladi cvjećari u sklopu 27. Međunarodne izložbe cvijeća pod nazivom „barok, glazba, cvijeće“ u svoje cvjetne instalacije uvrstili prepoznatljive elemente i karakteristike zemlje partnera, Irske.

Izložbu su otvorile zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina dr. sc. Vesna Haluga te predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije Dora Bosak.Zamjenica Zagorec pohvalila je rad Udruge vrtlara Varaždinske županije te proglasila 27. Međunarodnu izložbu cvijeća otvorenom.

„ Drago mi je da danas otvaramo 27. Međunarodnu izložbu cvijeća, jednu od manifestacija koja upotpunjuje Varaždinske barokne večeri. Zahvaljujem članovima Udruge vrtlara Varaždinske županije na iznimnom trudu  i zalaganju te vjerujem da će svi  posjetitelji uživati u ovim prekrasnim i maštovitim instalacijama  kojima se povezuju glazba, barokne dekoracije i zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, a to je ove godine Irska“ – rekla je Zagorec.Domaći i strani cvjećari iz Slovenije i Nizozemske ovoga puta naglasili su cvjetnim instalacijama prednosti i specifičnosti prostora, a posebno portala županijskih i gradskih građevina kao što su Županijska palača i Gradska Vijećnica te na taj način omogućili svim prolaznicima da uživaju u ovom mirisno-vizualnom doživljaju.

„Kao najstariji potprogram Varaždinskih baroknih večeri Međunarodna izložba cvijeća postala je zaštitni znak naše Udruge. Već treću godinu za redom cvjetne instalacije uljepšavaju trg Trga kralja Tomislava i Franjevačkog trga. Smatram da smo postigli dobru interakciju s građanima i uspjeli približiti umjetnost slaganja cvijeća i biljaka, ne samo zaljubljenicima u prirodu već i svakom šetaču i turistu koji posjeti grad baroka“ – istaknula je predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije Dora Bosak.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Izložba će se moći razgledati do 25. rujna 2022. godine.

U suradnji s Agronomskim fakultetom, Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović“ i Parkovima d.o.o. kao rezultat projekta „Barok u hortikulturi grada Varaždina“ osmišljena je i barokna gredica u Šetalištu  Vatroslava Jagića koja će dana 27. rujna 2022. godine biti posađena, a u njenom osmišljavanju i realizaciji sudjeluju studenti krajobrazne arhitekture,a u samoj izradi djelatnici Parkova i učenici Regionalnog centra kompetentnosti „ Arboretum Opeka“.