20. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Otvorena 24. Međunarodna izložba cvijeća

U četvrtak je u prostoru dvorca Stari grad svečano otvorena 24. Međunarodna izložba cvijeća koja se u sklopu 49. Varaždinskih baroknih večeri održava sve do nedjelje 22. rujna 2019. godine.

Organizator izložbe je Udruga vrtlara Varaždinske županije, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Turističke zajednice Grada Varaždina, Varaždinske županije, Turističke zajednice Varaždinske županije i sponzora. Tema i naziv izložbe je „barok – glazba – cvijeće“, a zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri prema kojoj su izrađene cvjetne kreacije je Švedska. Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Gradonačelnik Ivan Čehok pozvao je građane da dođu razgledati ovu hvalevrijednu izložbu na Starom gradu: „Svake godine podržavamo ovu izložbu koja se svake godine i poklapa s Baroknim večerima. Grad Varaždin po svojoj baroknoj arhitekturi, kamenim palačama, portalima, vapi za cvijećem. Svako ukrašavanje se doista podudara s baroknom ornamentikom jer barok je inače bio cvjetni i dobro je da osim tog promišljanja kako da cvijeće postane dio grada, ovdje imamo i cvjetne dekoracije, pravu malu cvjetnu umjetnost. Pozivam naše građane da dođu pogledati ove cvjetne skulpture koje su stvarno prekrasne i savršeno se uklapaju u ovaj prostor, kao i u cijeli naš grad cvijeće i cvjetni aranžmani.“ – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan svečano je otvorio izložbu: „Uvijek kad se nađem u ovom prostoru, u atriju Starog grada, pogotovo kad je obogaćen cvjetnim instalacijama, teško se oteti emocijama kada se sjetim svih onih ljudi koji su svojim trudom i angažmanom, altruizmom, iz godine u godinu doprinijeli da ova izložba postane jedan svojevrsni brend, motiv samog našeg grada. Razmišljajući danas o ovoj izložbi i o tome što reći na otvorenju, sjetio sam se priče o Malom princu koja nam je svima poznata. O njegovoj brizi za mali cvijet koji je niknuo na njegovom malom planetu. I nakon što je napustio planet, Mali princ je brinuo i pitao se da li je cvijet kojeg je ostavio dobro i da li netko brine za njega. I baš kao i Mali princ, svi koji se danas bave ovim plemenitim pozivom, brinu o svojem cvijetu. Ali i svatko od nas u životu ima jedan „cvijet“ kojeg nikada ne zaboravi i koji mu uvijek ostaje u sjećanju. Prošle godine sam na otvorenju ove izložbe spomenuo da je glazba jedan univerzalni jezik koji je svima razumljiv. Isto tako možemo reći da je cvijeće, i cvjetne instalacije, umjetnost aranžiranja, isto tako univerzalna, ali je zasigurno vidljiva. Ta jedna sinergija povezanosti između Varaždina, Varaždinskih baroknih večeri i ove Međunarodne izložbe, pokazatelj je kako se zajedničkim snagama, prije svega stručnih ljudi, može puno toga napraviti.“