08. svibanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Otvoren Tjedan karijera na Sveučilištu Sjever

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u ponedjeljak je prisustvovao otvorenju Tjedna karijera – UNIN Connect Week na Sveučilištu Sjever. 

Uz domaćine, rektora Sveučilišta Sjever Marina Milkovića, prorektore i suradnike, otvorenju su se odazvali i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, saborski zastupnici Damir Habijan i Marko Pavić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te drugi uvaženi gosti.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je Sveučilište Sjever stasalo u jedno od najboljih hrvatskih sveučilišta: „Peti smo po broju studenata od devet javnih sveučilišta u Hrvatskoj. Tjedan karijera samo je pokazatelj budućim studentima kako je ovo STEM Sveučilište jedan od najboljih odabira. Uvjeren sam da će im ovo događanje uvelike pridonijeti i pri uspostavljanju novih kontakata i povezivanju poslodavaca sa studentima, a također naš grad postaje odlična početna točka gdje mladi nakon završenog obrazovanja ostaju u Varaždinu jer im grad u suradnji s akademskom zajednicom pruža priliku da pronađu zaposlenje. Zadovoljan sam što zajedničkom sinergijom i aktivnostima djelujemo kako bi stvorili poticajnu i razvojnu društvenu klimu.“ – rekao je gradonačelnik.

Ministrica Brnjac istaknula je kako se bez interakcije gospodarstva i tržišta rada sa znanstvenom zajednicom ne mogu uspješno razvijati ljudski potencijali te joj je drago što je Sveučilište Sjever jedno je od predvodnika u tom smjeru jer se radi o sveučilištu kojeg trenutno pohađa 5.200 studenata.

„Blizu smo tisuću novih diplomanata na preddiplomskim i diplomskim studijima i to je naš doprinos svake godine razvoju na sjeveru Hrvatske.“ – rekao je rektor Marin Milković te naglasio kako Sveučilište Sjever ima gotovo 1000 studenata za koje stipendije osiguravaju subjekti iz gospodarske zajednice i jedinice lokalne samouprave.

Župan Anđelko Stričak iznio je podatak kako je Varaždinska županija treće najjače gospodarstvo u Hrvatskoj, a prosječna stopa nezaposlenosti se kreće oko 3 posto. „Ti podaci najbolje govore koliko nam je gospodarstvo važno i koliko pažnje posvećujemo toj temi. Već u srednjoškolskoj dobi, naše učenike i učenice spajamo s akademskom zajednicom i s realnim sektorom preko Centara izvrsnosti što se pokazalo jako dobro“ – kazao je župan.

Nakon službenog dijela otvorenja, organizirana je panel rasprava „EU FONDOVI U FUNKCIJI RAZVOJA HRVATSKOG GOSPODARSTVA, S OSVRTOM NA NPOO” na kojoj su sudjelovali ministrica Nikolina Brnjac, predsjednik Uprave HAMAG BICRO Vjeran Vrbanec, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, predsjednik Uprave KONČAR Gordan Kolak, član Uprave HPB-a Ivan Soldo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  Luka Belan te državni tajnik za Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Tjedan karijera na Sveučilištu Sjever održava se od 8. do 12. svibnja u Sveučilišnom centru Varaždin i Sveučilišnom centru Koprivnica, a sudjeluje više od stotinjak najznačajnijih tvrtki i ustanova. Prepoznat je kao jedinstven događaj na kojem poslodavci upoznaju studente, svoje buduće kadrove, a studenti ostvaruju izravnu suradnju s budućim poslodavcima od kojih mogu doznati kako pronaći svoje mjesto na tržištu rada. Pripremljen je niz panel rasprava koje povezuju gospodarstvo i visoko obrazovanje.