27. travanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Otvoren novi Habdelićev trg

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u četvrtak su nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, zajedno s predsjednikom Lovrom Lukavečkim i gradskim vijećnicima obišli novouređeni Habdelićev trg.

„Stručnjaci iz ovog područja, s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, konzervatori, Društvo arhitekata iz Varaždina, odabrali su upravo ovaj rad koji je izveden na novom trgu. Struka mora odlučivati o tome, a ne politika. Vrijednost radova je oko 450 tisuća eura. Dobili smo jedan lijep, funkcionalan trg, s fontanom, specifičnom rasvjetom, a koji je dosad bio u blatu, prašini i deset godina je služio kao divlje parkiralište. Vjerujem da će naši građani uživati u njemu i svim sadržajima koje će nuditi.“ – rekao je gradonačelnik.

Javni natječaj za Habdelićev trg proveden je 2016. godine u organizaciji Društva arhitekata Varaždin, a pristiglo je 38 radova. Prva nagrada u vrijednosti od 30 tisuća kuna dodijeljena je autorima AUTORSKI TIM B!RO (Dora Lončarić, Mario Kralj, Saša Košuta i Ljiljana Lončarić). Pobjednički rad izveden je gotovo u cijelosti kao što je i zamišljen. Odustalo se jedino od modularnog ozelenjenog zida uz zapadne fasade, zbog naknadne građevinske interpolacije na dodiru s trgom. Ova je intervencija uzrokovala i promjenu koncepta osvjetljenja prostora čime je trg od podne rasvjete dobio „stropnu“ i samim time treću dimenziju.

Uz sam trg nalazi se palača Zakmardy koja je kulturno dobro, a na koju Grad Varaždin ima pravo prvokupa. „To je prvorazredan objekt i željeli bismo ga privesti svrsi, srediti fasadu, promijeniti prozore i dati mu novu namjenu, vjerojatno muzejsku. Tada će i sam Habdelićev trg zasjati u svom punom sjaju.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Istaknuo je kako je gradska jezgra najvrjedniji resurs ovog grada o kojem se treba posebno brinuti.