31. kolovoz 2020. | Autor: Maja Hrešć

Otvoren novi dječji vrtić u Donjem Kućanu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok u ponedjeljak je uz izaslanika ministrice poljoprivrede, saborskog zastupnika Anđelka Stričaka i ravnateljicu Dječjeg vrtića Varaždin Jasenku Husnjak, svečano otvorio novi dječji vrtić u Donjem Kućanu.

Otvorenju su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Damir Habijan, zamjenici gradonačelnika Zlatan Avar i Sandra Malenica te predstavnici izvođača radova tvrtke Hidroing.

Novi vrtić izgrađen je nakon skoro 40 godina, a izgradnja je financirana 85% europskim sredstvima putem Ministarstva poljoprivrede te ostatak sredstvima gradskog proračuna. Ukupni troškovi iznosili su 7.982.000 kuna. Objekt će pohađati 57 vrtićaraca.

„Trostruka je vrijednost svega ovog što smo napravili, prije svega za građane Varaždina, jer riječ je o europskom projektu preko Ministarstva poljoprivrede i 85% uloženih sredstava je iz Europske unije. To je projekt koji je još i bivša vlast nastojala prijaviti, ali neuspješno. Mi smo projekt obnovili, doradili i prošli, odnosno dobili 85% sredstava od Europske unije te toliko uštedjeli u gradskom proračunu. Druga velika vrijednost jest da je riječ o novom vrtiću, nakon toliko godina, osobito u ovom dijelu grada koji do sada nije imao vrtićke skupine nego su djeca odlazila u Varaždin ili u obližnja mjesta. A treće, riječ je o razvoju jedne važne institucije za cijeli naš grad. Vrtići su mjesto socijalizacije i učenja koje je osobito bitno u tom razdoblju u kojem se djeca formiraju. Današnja istraživanja pokazuju da one nacije koje imaju široki obuhvat djece u vrtićima kasnije postižu i bolje obrazovne rezultate u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima.“ – rekao je gradonačelnik. Dodao je kako mu je drago da se otvaranjem novog vrtića otvorila mogućnost da se u dosadašnjem vrtiću, koji je zapravo dio škole, može i dalje širiti škola u Kućanu. „Ovime grad pokazuje da doista na jednak način pristupa svim svojim naseljima, svim mjesnim odborima, i nastavit ćemo daljnja ulaganja diljem grada, bila to prigradska ili gradska naselja.“ – napominje gradonačelnik Ivan Čehok.

Anđelko Stričak istaknuo je kako u mandatu ni jedne Vlade do sada nije toliko uloženo u predškolski uzrast: „Na području varaždinske županije trenutačno je izgrađeno ili će se izgraditi 16 vrtića ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna. Uz to je još oko 16 milijuna kuna na području 17 jedinica lokalne samouprave uloženo u predškolski odgoj. Kada sve to zbrojimo, nikad u povijesti suverene i samostalne Republike Hrvatske nije bilo toliko ulagano u predškolski uzrast.“ Napomenuo je kako će se u narednoj godini pokušati riješiti problem jednosmjenske nastave koji se pojavljuje u još nekoliko škola, radit će se na otvaranju dodatnih centara izvrsnosti te se planira izaći rješenje za izgradnju kampusa FOI II. „Kada je riječ o srednjoškolskom, osnovnoškolskom i predškolskom programu, u idućem mandatu želimo riješiti sve potrebe Varaždinske županije.“ – rekao je Stričak.