10. srpanj 2022. | Autor: dd

Otvoren međunarodni festival folklora COFA

Prigodnom svečanošću, u nedjelju 10. srpnja 2022. godine na večer na Kapucinskom trgu u Varaždinu otvoren je Međunarodni folklorni festival COFA.

Nakon što je goste i mnogobrojnu publiku pozdravila Petra Golubar, idejna začetnica i direktorica festivala, u ime Grada Varaždina, pokrovitelja festivala dobrodošlicu je izrazio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković. U pozdravnom govoru naglasio je važnost očuvanja tradicije te izrazio želju da gosti festivala prenesu najbolje utiske iz Varaždina u svoje zemlje te da se ponovo vrate.

Riječi dobrodošlice gostima iz pet zemalja uputili su  varaždinski župan Anđelko Stričak i državni tajnik u ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, a festival je proglasila otvorenim Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Uslijedio je nastup Varaždinskog folklornog ansambla te gostujućih folklornih grupa:  Compañía Nacional de Danzas Tradicionales Pachamama iz Kolumbije, KUD Triglav, Srednja Vas V Bohinju iz  Slovenije, Farandole de Courtepin  Courtepin, iz Švicarske, Radist, Vinnytsia iz Ukrajine i Idaho Rocky Mountain Express Burley iz SAD-a.

Festival se nastavlja već u ponedjeljak defileom svih grupa po gradu, a  grupe će potom izvesti kraće programe ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina na Trgu kralja Tomislava. Slijedećih dana nastupiti će u Ljubešćici, Sračincu, a potom i u Varaždinskim toplicama.

Kao što je rečeno na otvaranju, Međunarodni folklorni festival COFA je međunarodni festival koji prezentira i afirmira nematerijalnu kulturnu baštinu i u užem smislu folklorno stvaralaštvo ne samo kroz uobičajene,klasične sadržaje, nego i kroz suvremenu interpretaciju različitih segmenata nematerijalne kulturne baštine te folklornog stvaralaštva kako bi ih približila senzibilitetu suvremenog čovjeka, odnosno senzibilitetu novih generacija djece i mladih.