11. lipanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Otvoren Kliker festival za djecu i mlade

U Varaždinu je u subotu svečano otvoreno osmo izdanje međunarodnog festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade Kliker festival, koji traje od 9. do 18. lipnja 2023. godine.

U deset festivalskih dana, posjetitelji će moći uživati u programima prilagođenim svim uzrastima, od beba do teenagera i njihovih odraslih, a osim na pozornicama HNK u Varaždinu, programi će biti organizirani u varaždinskim osnovnim školama te u dvorištu palače Sermage.

Prva predstava Unseen world za bebe uzrasta 6-18 mjeseci održala se na novoobnovljenoj sceni Rogoz, uz podršku Veleposlanstva Republike Litve u Republici Hrvatskoj, a upravo tim povodom Varaždin je posjetila izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Litve Nj. E. Jūratè Raguckienè zajedno sa suradnicom Giedrè Šidagytè-Gudaitienè. Nakon održane predstave, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i umjetnička ravnateljica Kliker festivala Sanja Tropp Frühwald ugostili su veleposlanicu Litve na druženju uz kavu na Kazališnom trgu gdje su izmijenili iskustva oko projekata koji se provode u području kulture.

Kliker festival je u večernjim satima svečano otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki koji je naglasio važnost održavanja ovakvog međunarodnog festivala u Varaždinu u kojem su mladi izravno uključeni u aktivnosti te sudjeluju u izvedbama, radionicama i izražavaju svoje dojmove i stavove. Nakon kratkog obraćanja, gledatelji svih uzrasta uživali su u predstavi Pink Unicorns.  

Kliker festival i ove se godine održava u suradnji s HNK u Varaždinu, Turističkom zajednicom Grada Varaždina, Koncertnim uredom Varaždin, Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 Centrom za mlade, Plesnim studijem Vindi, a pod pokroviteljstvom Europske Unije, Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Varaždinske županije, Zaklade Kultura nova, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb te Veleposlanstva Republike Slovenije i Veleposlanstva Republike Litve.

Ulaznice za festivalske predstave dostupne su na blagajni varaždinskog kazališta, a mogu se rezervirati i na [email protected].