24. travanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Otvoren Festival znanosti na Sveučilištu Sjever

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u ponedjeljak je prisustvovao svečanom otvorenju Festivala znanosti na Sveučilištu Sjever koji se održava u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je „Priroda i društvo“, a održava se u brojnim gradovima iz cijele Hrvatske od 24. do 29. travnja.  

Na samom otvorenju uzvanicima se obratio i predstavio program događanja rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, a Festival je službeno otvorio predsjednik Županijske skupštine varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u svom je obraćanju rekao kako znanost nikad do sad, kada se u javnosti relevantnim i utjecajnim osobama smatraju influenceri i youtuberi, nije bila više ugrožena. „Naše društvo treba se razvijati na znanosti, propitkivanju, proučavanju. Pred nama su brojni izazovi s kojima se moramo suočiti i u sadašnjosti i u budućnosti. Umjetna inteligencija razvijat će se strelovitom brzinom i mijenjati i prirodu i društvo. Takvim promjenama moramo se prilagoditi na vrijeme. Drago mi je što se ovaj Festival održava upravo ovdje na Sveučilištu Sjever, a najvažnije je da obuhvaća djecu koja su od malih nogu zapravo i najizloženija utjecajima lažnih informacija. Zato je izrazito važno da ih uvodimo u svijet znanosti i naučimo ih da propitkuju, istražuju i eksperimentiraju.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika i poželio puno uspjeha svim organizatorima i sudionicima.

Cilj samog Festivala znanosti je približiti znanost javnosti, informirati javnost o aktivnostima i rezultatima iz područja znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Kao i prethodnih godina, Festival znanosti obiluje različitim aktivnostima: predavanja, radionice, demonstracije, druženja s djecom i odraslima, prezentacije, predstave i izložbe. Predavanja i radionice će se do srijede održavati na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin, a u četvrtak i petak u Sveučilišnom centru Koprivnica. Cjelokupni program objavljen je na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Sveučilišta Sjever. Sva događanja u okviru Festivala znanosti su besplatna za sudjelovanje.