09. rujan 2022. | Autor: dd

Otvoren festival folklora FolkoFonija

U Varaždinu, na Kapucinskom trgu u petak, 9. rujna 2022. godine je otvoren 6. međunarodni festival FolkoFonija 2022. 

.  Festival je otvorio gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj zahvalivši organizatorima iz Centra tradicijske kulture na brizi koju ulažu u očuvanje tradicijske kulture i tamburaške glazbe. Goste i publiku su također pozdravili predstavnica Varaždinske županije, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, te predsjednica Centra tradicijski kulture Helena Lalić. Festival će se odvijati po pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije, odnosno gradske i županijske turističke zajednice.

Unatoč lošem vremenu, slijedio je  koncert pod naslovom „Večer tamburaške glazbe“ na kojem su nastupili tamburaši KUD-ova, tamburaški sastavi i orkestri iz Varaždinske županije.

U  subotu slijedi pravo veselje za sve ljubitelje folklora i tradicijske umjetnosti, ali i one koji će to tek postati. Od 10:00 sati, Kapucinski trg rezerviran je za nekoliko interaktivnih radionica te sajam i predstavljanje brojnih Udruga s područja Varaždinske županije koje se bave očuvanjem i promoviranjem tradicijske kulture i baštine. Već prepoznatljivu radionicu izrade tradicijskog nakita Centar tradicijske kulture održat će za sve zainteresirane, a uz nju će stručni voditelji održati i nezaobilazne plesne radionice za najmlađe čuvare tradicijske baštine! Uz sve to, građani će moći razgledati šarenilo ručnih radova različitih Udruga žena te isprobati tradicionalne domaće slastice!

Na drugoj večeri FolkoFonije, ''Večeri folklora'' u subotu 10.9.2022 u 19:30 sati, zanimljivim izvedbama predstavit će se Folklorni ansambl Centra tradicijske kulture Varaždin, KUD ''Hrvatskih željeznica'' Varaždin, KUD Sv. Jana Jastrebarsko, HKPD ''Matija Gubec'' Tavankut, KUD ''Ježek'' Beretinec, KUD ''Elizabeta'' Jalžabet, KUD ''Salinovec'' te KUD ''MAK'' Trnovec. 

U nedjelju 11.9.2022., Centar tradicijske kulture će od 10:00 sati otvoriti svoja vrata na adresi Ulica kralja Petra Krešimira IV/6 (kraj VTV-a) i omogućiti besplatan ulaz na izložbu bogatog tradicijskoj fundusa!