15. studeni 2013.

Otvoren 5. sajam obnovljivih izvora energije

otvorenje sajma svi 1

15.11.2013-Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš otvorila je danas u Varaždinu  5. međunarodni sajam obnovljivih izvora energije CRO ECO ENERGY EXPO 2013. Sajam je zamišljen je kao platforma za promociju i razmjenu iskustava i znanja iz područja obnovljivih izvora energije, a ove godine okuplja 30ak tvrtki, institucija i profesionalaca iz tog područja.
„Željeli smo našim građanima, koji su pod velikim udarom visokih cijena energenata, pomoći pronaći načine kako bolje koristiti obnovljive izvore energije i pri tome znatno uštedjeti.“ –rekla je na otvaranju saborska zastupnica Natalija Martinčević koja je, kao zamjenica varaždinskog gradonačelnika, bila na čelu organizacijskog tima sajma.
„U Varaždinu smo prepoznali dobre energetske projekte ove Vlade i krenuli u realizaciju. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji kreće s obnovom javnih zgrada – svih gradskih dječjih vrtića, omogućili smo Varaždincima da iskoriste čak 55% sufinanciranja postavljanja solara na krovovima obiteljskih kuća, a prema istom modelu, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, Grad Varaždin će sufinancirati i zamjenu stolarija i obnovu fasada, također na obiteljskim kućama“ – istaknula je Martinčević.
„Zahvaljujući brojnim projektima, danas smo jedan od gradova primjera na području energetske učinkovitosti,  a razvijamo i nove projekte, kojima želimo pokazati odgovornost prema generacijama koje dolaze. Jer energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije danas nisu hir, već prijeka potreba“ – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Uz Grad Varaždin kao organizatora, pokrovitelji Sajma, inače najstarijeg sajma te vrste u Hrvatskoj, su Ministarstvo gospodarstva i Varaždinska županija.
Pomoćnica ministra gospodarstva mr.sc. Jelena Zrinski Berger podsjetila je kako Ministarstvo trenutno radi na izradi novog Zakona o obnovljivim izvorima energije koji bi su saborsku proceduru trebao biti pušten početkom 2014. godine. U listopadu je Hrvatska dobila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine kojim se dodatno promovira  udio tehnologija kao što su biomasa, bioplin, deponijski plin, hidroelektrane i sunčevi toplinski sustavi. 
„Prije nešto više od godine dana Varaždinska županija krenula je, kao jedina u Hrvatskoj, s energetskom obnovom 5 srednjih škola i jednog učeničkog doma. Vjerujem kako ovim projektima možemo služiti kao primjer dobre prakse cijeloj zemlji“ – istaknuo je varaždinski župa Predrag Štromar.
S njim se složila i ministrica Mrak Taritaš, čije je Ministarstvo izradilo Program energetske obnove javnih zgrada do 2015. godine. „Varaždin ima dobro iskustvo s energetskom obnovom zgrada javnog sektora i mi smo u programu koji radimo za državu, koji mora obuhvatiti sve dijelove države, vodili računa o tome da vidimo koje su bile dobre stvari u Varaždinu i da ih primijenimo na idućim projektima.“- rekla je Taritaš.