06. listopad 2023. | Autor: Maja Hrešć

Otvoren 26. Međunarodni sajam „Priroda, lov, ribolov, turizam“

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u petak je prisustvovao otvorenju 26. Međunarodnog sajma „Priroda, lov, ribolov, turizam“ koji se održava u varaždinskoj Areni od 6. – 8. listopada 2023. godine u organizaciji tvrtke DMK VALL 042.

Manifestaciju je otvorio župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, a nazočili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, predstavnica Ministarstva poljoprivrede, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renata Ojurović, predsjednik Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor i brojni drugi gosti.

Suorganizatori sajma su Hrvatski lovački savez i Hrvatski športsko-ribolovni savez, a partneri Grad Varaždin, Varaždinska županija i Vukovarsko-srijemska županija.

Organizatorica sajma Maja Šimenc naglasila je kako je ove godine prisutno preko 100 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke, a moći će se razgledati bogata oprema za lov, boravak u prirodi, ribolov, svoje proizvode izlažu obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz naše, ali i Vukovarsko-srijemske županije koja je ove godine županija partner. „Uz razne sadržaje i izložbe, svatko može naći nešto za sebe. Višestruki je značaj sajma. Ima tradiciju dugačku 26 godina, predstavlja se i turistički dio, lovni i ribolovni, a i turističke zajednice predstavljaju svoju turističku ponudu.“ – rekla je Maja Šimenc.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković izrazio je zadovoljstvo što se u Varaždinu koji je pokrovitelj sajma, a i najbolji grad za gospodarstvo u Republici Hrvatskoj po 26. put održava ovaj sajam. „Želimo održivo gospodarenje i s našim prirodnim resursima, tu su naši lovci, ribolovci, koji trebaju biti bitan kotačić u tom održivom turizmu. Naravno da želimo da svi naši obrtnici, OPG-ovi na ovom sajmu naprave dobar posao. Želimo i dobrodošlicu kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije koji su partner sajmu. Danas smo suočeni s mnogim izazovima, Europska unija ide u zelenu tranziciju i cilj je da se o onim najvrednijim resursima – priroda, šume, vode, zaista vodi briga i mi to kao grad radimo i želimo i nastojimo da svi zajedno u tom smjeru idemo dalje.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Župan Stričak rekao je da je ovaj sajam prilika da se naglasi sve ono s čime Varaždinska županija raspolaže. „Osim što je gospodarski jedna od najrazvijenijih, bitno je za naglasiti da 43 posto površine Varaždinske županije čine šume, što je jedan veliki prirodni resurs. Tu se nalaze i tri planine – Kalnik, Ivanščica, Ravna Gora, četiri rijeke – Drava, Lonja, Plitvica i Bednja. Sve to su prirodne ljepote i dobra koje je potrebno štititi, čuvati, njegovati, a upravo su naši lovci, ribiči ti koji poznaju svaki kutak naše prelijepe županije i koji vode brigu, prvenstveno o zaštiti i očuvanju tih staništa, a tek potom o zaštiti onog za što su registrirani. To je prilika da naglasimo naše vrijedne OPG-ove, njihove proizvode i sve čime naše županija obiluje.“ – rekao je župan i čestitao organizatorima i svim sudionicima.

Župan Dekanić naglasio je kako kao partneri na sajmu imaju priliku puno toga naučiti od Varaždinske županije koja je na razini Hrvatske jedna od najprosperitetnijih županija. Kazao je kako mu je drago što su se uključili i da velik broj žitelja Vukovarsko-srijemske županije dolazi na sajam, vidjeti što se novoga nalazi na tržištu, u kojem smjeru idu marketinške akcije, naučiti i primijeniti.