10. rujan 2020. | Autor: ddretar

Otvoren 15. Trash film festival

U Varaždinu je u srijedu otvoren 15. Trash film festival.

U Uskoj ulici održano je svečano otvaranje u sklopu kojeg je otkrivena spomen ploča Oktavijanu Miletiću, režiseru, snimatelju pedagogu i filmskom pioniru, redatelju najstarijeg dugometražnog  dokumentarnog filma. Ploču je otkrio član ovogodišnjeg žirija festivala, povjesničar filma i redatelj Daniel Rafaelić. Istaknuo je da Miletić napokon dobiva zasluženo priznanje koje mu je dosad u Hrvatskoj nedostajalo.

 

- 15. Trash film festival, malo je ove godine promijenjen, odnosno prilagođen pandemiji Covida-19. Uspjeli smo u našem naumu, a to je zadržati taj trasherski duh i kroz četiri dana siguran sam da ćemo uspjeti donijeti tu zabavu koju općenito Trash film festival nosi – rekao je na otvorenju direktor festivala Slobodan Runjak.

 

U sklopu otvaranja festivala govorio je i dr.sc. Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina koji je između ostalog naglasio:

To je samo potvrda da, kao što je rekao Walt Disney, svaki, pa i najveći životni projekt počinje od prvog koraka. Sve ono što sanjate, morate napraviti prvi korak. Ti koraci su možda i bili nespretni, ali evo, to je sad jedna manifestacija koja ima svoje mjesto ne samo u Varaždinu, nego općenito u Hrvatskoj. Ovakvoga tipa festivala nema, a vidite i sami da nam se često čini da trash i stvarnost nisu baš jako daleko. Kad pogledate ovo koronu, fabule i sižee ovoga što se događa u Hrvatskoj, nismo baš sigurni da svi skupa nismo u velikom trashu – rekao je Čehok.

 

Svoj program trash Film Festival nastavlja u četvrtak Filmskim kvizom te koncertima, dok su svakodnevne projekcije filmova u kinu Gaj. Zatvaranje Festivala te dodjela zlatnih motorki najboljim filmovima bit će u subotu u 19:00 sati u kinu Gaj.