30. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Otvoren 13. Tjedan cjeloživotnog učenja

Gradonačelnik Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan u ponedjeljak su u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin prisustvovali svečanom otvorenju 13. Tjedna cjeloživotnog učenja, nacionalne obrazovne kampanje, koje je suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

„Ovdje je riječ, ne samo o agendi cjeloživotnog učenja, već o agendi društva koje uči, što je temeljni dokument EU koja je posvećena budućnosti obrazovanja. Naime, danas je jasno da samo formalno obrazovanje nije dovoljno. Formalno obrazovanje ima svoj smisao u tome da nauči ljude kako da dalje sami uče i da se samoobrazuju. To je ideja još od starih Grka, da je smisao obrazovanja upravo u tome da razvije sposobnosti samoobrazovanja. Drago mi je što je ove godine i nacionalna agencija odabrala Varaždin kao sjedište, s obzirom na to da smo mi bili među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je razvio određene oblike i modele cjeloživotnog učenja. Davno smo počeli s učenjem informatike za naše umirovljenike. Tada je to još izgledalo kao mala senzacija. Tu su još i učenje stranog jezika i drugi oblici obrazovanja poput učenja robotike, informatičkih jezika za našu djecu. Sretan je grad u kojem svi ljudi imaju mogućnost učiti, od onih koji su završili formalno obrazovanje do onih koji se još uvijek formalno obrazuju. Grad Varaždin preko Pučkog otvorenog učilišta provodi projekte neformalnog obrazovanja u vrijednosti većoj od milijun kuna godišnje. U Hrvatskoj se premalo izdvaja za obrazovanje i premalo se uopće daje na vrijednosti obrazovanja u društvu. Zato mislim da treba raščistiti pojmove, ovo nije učenje odraslih, jer cjeloživotno obrazovanje obuhvaća prije svega djecu, ne odrasle. Upravo zato je važno imati ovakve tjedne i kontinuirane akcije.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja. Tijekom kampanje održat će se događanja u svim županijama Republike Hrvatske u sklopu kojih će građani moći posjećivati besplatne radionice, predavanja, okrugle stolove, koncerte, a niz obrazovnih ustanova otvorit će svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima obrazovanja koje one nude.