17. srpanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Otkazan Špancirfest – sredstva preusmjerena za školarce u novoj školskoj godini

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok u petak je uz svoju zamjenicu Sandru Malenicu i direktoricu Turističke zajednice Grada Varaždina Jelenu Toth održao konferenciju za novinare kako bi izvijestili javnost o otkazivanju omiljenog varaždinskog festivala Špancirfesta.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i neizvjesnosti koju ona donosi te sukladno preporukama Ministarstva kulture i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje 22. izdanje Špancirfesta u Varaždinu se  otkazuje. S obzirom da je na Špancirfestu, zbog specifičnosti festivala i sadržaja, nemoguće provesti mjere koje je propisao HZJZ te s obzirom da je i HZJZ preporučio da se Špancirfest ne održi, organizatori su odlučili otkazati ovogodišnje izdanje festivala.

Gradonačelnik je istaknuo kako su Varaždinci savjesni i odgovorni ljudi te da je Varaždin imao jednu od najmanjih stopa zaraze u cijeloj Hrvatskoj, no radi poštivanja epidemioloških uvjeta, Špancirfest je ove godine nemoguće održati: „Morat ćemo odustati od Špancirfesta. Vjerojatno i od drugih većih glazbenih, scenskih i festivalskih događanja kao što su Varaždinske barokne večeri. Pokušali smo sve. Uspjeli smo u kratkom roku, dva-tri tjedna, doći do izvođača, uspostaviti organizacijski i financijski okvir. Međutim, pribojavali smo se da će s nekakvim porastom broja zaraženih biti nemoguće poštivati epidemiološke uvjete. Ovaj tjedan za mišljenje smo upitali nacionalni Stožer koji također pretpostavlja da bi poštivanje ovih mjera koje danas imamo, bilježenje svih iznad sto osoba, fizički bilo nemoguće napraviti. Stoga smo odlučili odustati da ne stvaramo troškove građanima Varaždina. Kad bismo potpisali ugovore, morali bismo platiti određeni dio“ – rekao je gradonačelnik i zamolio građane za razumijevanje.

Dodao je kako će se planirana sredstva preusmjeriti za školarce, za kupnju školskih radnih bilježnica i ostalih materijala za obvezne predmete, odnosno da će se taj već planirani iznos povećati.

Preusmjeravanje sredstava planiranih za Špancirfest dodatno je pojasnila zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica: „Postoji ekonomski cenzus koji definira koliko radnih bilježnica i zbirki zadataka mogu imati djeca u određenom razredu. Već smo imali rezervirano 961 tisuću kuna prema iskazanom interesu po tom cenzusu osnovnih škola. Do 15. srpnja škole su morale prijaviti sve ostale materijale i radi se o dodatnom iznosu od 300 tisuća kuna koji ćemo rezervirati kako bi sva djeca s područja Grada Varaždina i ona djeca koja idu u školu u neku susjednu općinu dobila sve zbirke i radne bilježnice, od prvog do osmog razreda. Kupit ćemo atlase i naravno onaj paketić za tehničku kulturu. Sveukupan iznos koji ćemo izdvojiti za to je 1.261.000 kuna“ – rekla je zamjenica gradonačelnika.

Prema riječima Jelene Toth, ovogodišnji Špancirfest obilježit ćemo prisjećajući se najboljih festivalskih trenutaka proteklih godina atraktivnim video materijalima koje Turistička zajednica Grada Varaždina objavljivati u razdoblju kada smo trebali špancirati, od 21. do 30. kolovoza na Facebook stranici Špancirfesta, a pripremili su i brojne nagrade iznenađenja.