31. srpanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Osvjetljivanjem Starog grada podrška oboljelima od gastroshize

Grad Varaždin se u četvrtak, uz brojne druge hrvatske gradove, priključio obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize (Gastroschisis Awareness Day), vrlo rijetke urođene mane, osvjetljivanjem Starog grada u zelenu boju.

Od 2019. godine, organizacija Avery's Angels Gastroschisis Foundation koja okuplja djecu i osobe rođene s gastroshizom te njihove roditelje, liječnike, medicinske sestre, razne stručnjake i znanstvenike, djeluje i u Hrvatskoj preko Margarete Lovković, majke djevojčice rođene s gastroshizom 2014. godine u Varaždinu. Tako se ove godine po prvi puta Međunarodni dan gastroshize obilježava i u Hrvatskoj. Kod beba rođenih s gastroshizom, prvi veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje (lime green nijansa). Upravo zato je ta boja odabrana kao službena boja gastroshize. Kao i u svijetu, i u hrvatskim će se gradovima, kao znak podrške, znamenitosti osvijetliti zelenom bojom.

Fokus organizacije Avery's Angels Gastroschisis Foundation usmjeren je na pružanje moralne podrške obiteljima pogođenim gastroshizom, pružanje informacija te istraživanje i podizanje svijesti o ovom stanju. U 10-ak godina postojanja, podršku je primilo 17 000 obitelji. Avery's Angels danas broji preko 200 volontera diljem svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo te još nekoliko europskih zemalja.