05. studeni 2021. | Autor: ddretar

Osigurati nastavak projekta za brigu o starijim osobama

Ženama koje su sudjelovale u projektu „Nauči pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“ zahvalio je i čestitao na obavljenom poslu tijekom kojeg su brinule o starijih sugrađanima. 

. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Grad Varaždin, Općina Vidovec, Općina Jalžabet, Općina Trnovec Bartolovečki, Općina Beretinec i Općina Sveti Ilija. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a vrijednost projekta je malo više od 1,3 milijuna kuna. U samom gradu Varaždinu u projekt je bilo zaposleno 6 žena. No, korisnici njihovih usluga ostat će zakinuti jer je projekt je završen u očekivanju da se ponovo pronađu sredstva.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je primivši informaciju o tome izjavio: „Šokirala me je činjenica da država nije produžila projekt Zaželi. Danas sam ženama i voditeljicama koje su sudjelovale u tom projektu dao punu podršku i zahvalio im na tome što su činile brinući se za starije i nemoćne osobe. Žao mi je što me ranije nisu obavijestile o tome kako bi omogućili nastavak projekta osiguranjem sredstva u gradskom proračunu, odnosno u rebalansu proračuna za studeni i prosinac. Grad će svakako reagirati ako država ne nađe način kako pomoći našim teško zaposlivim sugrađanima, a time i onima čija je njihova pomoć potrebna. Svaka od tih žena se brinula o sedmero pa i više starijih sugrađana. To je bila jedna vrlo korisna kohezija koja je naprasno prekinuta što se nije smjelo dozvoliti. Ukoliko država ne nastavi slijedeće godine uz pomoć eurofondova sufinancirati projekt, mi u Gradu Varaždinu potrudit ćemo se naći sredstva u proračunu. Nažalost, slijedeća dva mjeseca korisnici tih usluga ostat će zakinuti, ali od slijedeće godine Grad Varaždin će stati uz njih ukoliko država ne poduzme potrebno.“ – rekao  je gradonačelnik najavivši da će upozoriti resorno ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na to što se dogodilo s prekidom financiranja tog vrijednog projekta.

 

U priopćenju koje je objavilo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin se također navodi:

Preko projekta GDCK Varaždin zaposlio je 15 žena koje su godinu dana svakodnevno pružale uslugu Pomoći i podrške starijim i nemoćnim osobama na području Varaždina i općina Vidovec, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki, Beretinec i Sveti Ilija. Rad na terenu započeo je  u studenom 2020. godine te je za područje grada Varaždina i općina Vidovec, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki završio 31. listopada 2021. godine, dok na području općina Beretinec i Sveti Ilija traje do 30. studenog. Nastavak je to dvogodišnjeg projekta „Nauči pruži potporu u lokalnoj zajednici“ kojeg je GDCK Varaždin provodio od svibnja 2018. godine.

Kroz rad na terenu i zapošljavanje 15 dugotrajno nezaposlenih žena ostvaren je osnovi cilj projekta – Zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada te pružanje pomoći podrške starijim i nemoćnim osobama na području Varaždina i varaždinskog prstena.

U godinu dana pružanja usluge na terenu zaposleno je sveukupno 15 nezaposlenih žena starije životne dobi od kojih je 6 bilo na području grada Varaždina, 2 na području općine Vidovec, 3 na području općine Jalžabet , 1 na području općine Trnovec Bartolovečki, 1 na području općine Beretinec i 2 na području općine Sveti Ilija.

Za vrijeme pružanja programa Potpore i podrške u lokalnoj zajednici, bila je dostupna kontinuirana usluga (od ponedjeljka do petka) za korisnike koji su uslugu dobivali besplatno, a količina i vrsta usluge dobivala se prema potrebi korisnika. Jedna žena pružala je na mjesečnoj razini uslugu za minimalno 6 različitih korisnika te je tako u godinu dana uslugu pomoći primilo 124 različitih korisnika. Korisnici Programa na mjesečnoj razini dobivali su i besplatne pakete potrepština za održavanje kućanstva i higijenskih potrepština. U 12 mjeseci provedbe Programa podijeljeno je 1.065 paketa.

GDCK Varaždin zahvaljuje svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi projekta te posebno partnerima projekta na odličnoj suradnji temeljem koje je vrlo uspješno proveden ovaj projekt.