03. studeni 2016. | Autor: [email protected]

OPTUJSKA JE TU, A TI?

Grad Varaždin poziva građane da, u subotu 5. studenog 2016. godine s početkom u 9:45 sati, u sklopu 2. Dana otvorenih vrata, posjete, razgledaju i informiraju se o stanju i planovima za revitalizaciju prostora bivše vojarne u Optujskoj ulici.

Dan otvorenih vrata organizira se u sklopu aktivnosti projekta MAPS (Millitary Assets as Public Spaces), koji se provodi unutar EU programa URBACT. Dan otvorenih vrata projektna je aktivnost, kojom se želi potaknuti javni interes za pitanje budućnosti tog velikog bivšeg vojnog kompleksa, s kojim mnogi građani nisu upoznati jer je vojarna, kroz cijelu svoju povijest, bila uvelike izolirana od redovnih životnih tokova grada.

PROGRAM

1. Razgled vojarne uz vodstvo turističkog vodiča (2 grupe)

9:45 / 10:30h – Okupljanje ispred jahaonice (Optujska ulica)

Tura traje 45min. Kroz turu će građani dobiti uvid u povijest kompleksa i današnjeg korištenje.

Predviđene su dvije ture, nakon kojih posjetitelji mogu prisustvovati predavanju, ili se zadržati u krugu vojarne.

 

2. Predavanje „To trebamo - to radimo“ -   projekt kojim se Hrvatska predstavila na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016.g.

10:30 – 10:45     Okupljanje posjetitelja u prostorima Sportskog plesnog kluba Valcer

10:45 – 11:00 Uvod, Emanuela Grđan,dipl.ing.arh,  voditeljica projekta MAPS Varaždin

11:00 – 11:45 „To trebamo – to radimo“. Miranda Veljačić, dipl.ing.arh. i Dinko Peračić, dipl.ing.arh, članovi autorskog tima na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu arhitekture

11:45 – 12:15     Pitanja, rasprava

Projektom to trebamo - to radimo Hrvatska nastupa na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji. Autori Dinko Peračić, Miranda Veljačić,Emina Višnić iSlaven Tolj njime prikazuju višegodišnji rad na izgradnji suvremene kulture i prostora koje ta kultura treba. Fokus je na sadržajnoj rekonstrukciji triju napuštenih građevina koje se nalaze u tri grada – bivša tvornica Jedinstvo na nasipu Save u Zagrebu koja okuplja POGON i niz drugih organizacija nezavisne kulture i mladih, „H zgrada“ u kompleksu Benčić u Rijeci koja se priprema za Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Dom mladih u Splitu.

12:15 – 12:30 Zakuska

 

3. Jahaonica – predstavljanje makete kompleksa Vojarne

12:30 Okupljanje oko makete

Maketu je sa svojim timom izradila arhitektica Kristina Škrokov. Maketa vjerno i grafički zanimljivo pokazuje obuhvat Vojarne i smjernice razvoja prema Prostornom planu.Uz maketu građani će dobiti uvid u budućnost kompleksa.

 

4. Predstavljanje postojećih korisnika prostora u vojarni

Danu otvorenih vrata pridružit će se i sadašnji korisnici prostora u vojarni - Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - ogranak Varaždin, Varaždinski Husari te Sportski plesni klub Valcer, kako bi posjetiteljima, na svom primjeru, predstavili dobru praksu obnove i korištenja napuštenih prostora