09. studeni 2020. | Autor: ddretar

Oprez za Martinje i u trgovinama

U cilju zaustavljanja razvoja nepovoljne epidemiološke situacije, stožer civilne zaštite Grada Varaždina poziva građane da odgode sva nepotrebna druženja i privatne fizičke kontakte do daljnjega. 

Naročito se to odnosi na tradicionalna druženja i običaje vezane uz predstojeći blagdan svetog Martina. Ukoliko ipak dođe do okupljanja prijatelja i obitelji, stožer poziva da na okupljanjima bude što manji broj ljudi, pogotovo osoba iz rizičnih skupina, da se susreti održavaju na otvorenom prostoru gdje je moguće ostvariti potreban razmak, da se posebna pažnja povede prilikom zajedničke konzumacije hrane i pića te da se strogo i odgovorno poštuju ostale osnovne mjere zaštite.

Gradski stožer civilne zaštite upozorava i poziva na odgovorno ponašanje građana u svim drugim svakodnevnim situacijama kada dolazi do fizičkog kontakta između osoba.  Naročito se upozorava na ponašanje prilikom ulaska u trgovačke centre i druge prodavaonice. Ukoliko ipak dolazi do kontakta više osoba, uz sve osnovne mjere zaštite koje su propisane za vlasnike prodajnih prostora, stožer poziva građane da obavezno drže razmak između osoba od 2 metra, dezinficiraju ruke, površine i predmete koje dodiruje više osoba, provjetravaju prostorije te pravilno nose maske. Odgovorno ponašanje svih građana u svim situacijama pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti ključni su u borbi protiv širenja zaraze – ističe se u apelu stožera civilne zaštite Grada Varaždina.