23. veljača 2021. | Autor: Maja Hrešć

Online sastanak partnera projekta Come in!

U sklopu projekta Come in! programa URBACT u kojemu je Grad Varaždin jedan od 7 projektnih partnera, održan je prvi ovogodišnji online sastanak 23. veljače 2021. godine.

Kroz projekt Come in! pokušava se stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na arhitektonsku vrijednost pojedinih zgrada, njihovu baštinu i povijest. Svaki od projektnih partnera; grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner,  Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske trebali su implementirati dobru praksu Budapest 100.

Grad Varaždin, usprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji u 2020. godini, uspješno je implementirao dobru praksu Budapest 100 u listopadu 2020. godine organizirajući Festival zajednice Đurek 60, koji je bio prvenstveno namijenjen stanovnicima kvarta Đurek, ali i svim posjetiteljima.

Kako će projekt završiti početkom lipnja 2021. godine, na sastanku se raspravljalo o implementiranim i stečenim znanjima te o rezultatima projekta koji će biti predstavljeni na razini mreže. Tijekom sastanka Lead Expert mreže Come in! izrazio je nadu kako će projektni partneri, koji nisu mogli organizirati Festival uspjeti pronaći alternativan način za prijenos i implementaciju dobre prakse, te na taj  način uspješno izvršiti projektne aktivnosti.

Na kraju, najavljeno je i online održavanje Urbact City Festivala odnosno Festivala gradova za 15., 16. i 17. lipnja 2021. godine. URBACT City Festival postoji od 2015. godine, održava se svake godine te je jedno od glavnih europskih događanja na kojemu se razmjenjuju ideje i promišlja urbani razvoj gradova na lokalnim, ali i na najvišim razinama politike.

Program URBACT III i projekt Come in! financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje.

Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o primjeru dobre prakse koja se prenosi kroz projekt može se saznati na: http://urbact.eu/weekend-open-houses