22. veljača 2022.

Okrugli stol o legendarnom žumberačkom uskoku i plemiću

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina danas 22. veljače 2022. godine održan je okrugli stol o legendarnom žumberačkom uskoku i plemiću Janku Šajatoviću Krabatu. Počasnog konzula Republike Hrvatske u Slobodnoj državi Saskoj dr. Petera Neumanna, koji je inicirao održavanje okruglog stola, u Gradskoj vijećnici primili su Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina i Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Na okruglom stolu opisan je lik tog hrvatskog plemića koji je  danas  prepoznatljiv  do te mjere da cijela jedna regija u Saskoj nosi naziv Krabat-Region te se po njemu nazivaju i festivali, pivo, sirevi, likeri i rade predstave.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Društva povjesničara Grada Varaždina, Hrvatsko-njemačkog društva prijateljstva i Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Varaždinske županije.

„Razlog današnjeg susreta jest prvenstveno prijem počasnog konzula Republike Hrvatske u Slobodnoj državi Saskoj dr. Petera Neumanna koji je inicijator  okruglog stola na temu Janko Šajatović Krabat koji je osoba koja povezuje Hrvatsku i Njemačku te je danas upravo tema razgovora bila tko je u povijesti bio Janko Šajatović Krabat i zašto je on važan za Hrvatsku i Njemačku. Ovo je samo početak projektne suradnje Hrvatske i Njemačke te je Grad Varaždin već učinio prve korake prema suradnji s njemačkim gradom Bautzenom na području gospodarstva te su gospodarstvenici iz Varaždina i Varaždinske županije već imali par susreta s gospodarstvenicima iz Njemačke zahvaljujući upravo gospodinu Neumannu, a sad krećemo u suradnju na području obrazovanja i kulture i upravo je današnji okrugli stol početak te suradnje jer je lik Janka Šajatovića Krabata već unazad 300 godina poznatiji u Njemačkoj, nego u Hrvatskoj, a riječ je o stvarnoj osobi, vojniku koji je učinio puno dobrih djela, a potječe upravo iz Hrvatske“, istaknula je Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

„Moramo naglasiti da se u liku i djelu Janka Šajatovića Krabata nalaze istovremeno dvije dijametralno suprotne osobe, jedna je legenda Krabat, dječak skromnog porijekla s nadnaravnim moćima koji je dio tradicije lužičkih Srba, a druga osoba je stvarna osoba Janko Šajatović, povijesna ličnost, vojskovođa, pukovnik koji je služio u Njemačkoj, a porijeklom je iz Hrvatske. Upravo iz tog razloga je Janko Šajatović Krabat jedna od povijesnih ličnosti koja povezuje Nijemce i Hrvate te otvara nove mogućnosti za suradnju“, naglasio je dr. Peter Neumann, počasni konzul Republike Hrvatske u Slobodnoj državi Saskoj.