14. studeni 2022.

Održana završna radionica u sklopu projekta TalentMagnet

TalentMagnet - Improved Institutional Capacities and New Multilevel Governance for Talent Attraction and Retention in the Danube Region  je projekt koji se bavi velikim društvenim (demografskim i tržište rada) izazovima nastalima zbog migracije visokoobrazovanih mladih, prvenstveno iz malih i srednjih gradova u dunavskoj regiji (odljeva mozgova). Ovaj projekt ima za cilj definiranje rješenja kojima bi se poboljšalo upravljanje na više razina putem praktičnih alata za privlačenje i zadržavanje talenata koji su prilagođeni specifičnim potrebama.

Glavni cilj projekta TalentMagnet je poboljšanje institucionalnih kapaciteta za smanjenje iseljavanja mlade talentirane radne snage, a glavni rezultat je uspostavljeni novog višerazinskog modela za privlačenje i zadržavanje talenata.

Danas, 14. studenog 2022. godine u palači Herzer na Franjevačkom trgu u Varaždinu održana je završna radionica Projekta u organizaciji Razvojne agencije Sjever – DAN d. o.o. na kojoj su sudjelovali mladi grada Varaždina te predstavnici institucija i organizacija koje su od prvog dana uključene u Projekt, a to su  Grad Varaždin, Varaždinska županija,  Hrvatski zavod za zapošljavanje, Pučko otvoreno učilište Varaždin, P4, Fakultet organizacije i informatike, Studentski centar, Mobilisis, Gospodarska škola, Rudarska škola, Tekstilno tehnološki fakultet i Tehnološki park .

Na završnoj radionici u ime Grada sudjelovala je pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić koja je naglasila kako je svaki projekt koji osvješćuje pitanje mladih talenata, pitanje migracije mladih i povratka mladih u svoje gradove nakon obrazovanja u inozemstvu, od iznimne važnosti pa tako i projekt TalentMagnet. „Projekti poput TalentMagneta omogućavaju Gradu, gradskoj upravi prepoznavanje mladih, talentiranih osoba koje imaju nove, svježe ideje i talente te se upravo spajanjem energije mladih  i njihovih ideja s iskustvima osoba koje imaju već poprilično životnog i radnog iskustva iza sebe, dolazi do najboljih rezultata i najboljih rješenja za zajednicu.“- naglasila je pročelnica Miočić.

Do sad je u sklopu Projekta odrađeno 8 radionica s korisnicima Projekta, organizirana su i održana 3 događanja – Urbani hackathon i 2 Lokalna foruma, izrađen je Lokalni akcijski plan grada Varaždina za zadržavanje i privlačenje mladih talenata, odrađene su 4 pilotne aktivnosti, a to su organizacija 3 koncerata za mlade u sklopu Centra P4, obnova košarkaških igrališta u Bronxu i Štuku, te organizacija košarkaškog turnira mladih, edukacija mladih u POU Varaždin na temu poduzetništvo - tema „Poslovno platno“ , organizacija modne revije i edukacija s Tekstilno tehnološkim fakultetom.

Cilj i zadatak današnje završne radionice jest kako naučeno i primijeniti te prezentirati prikupljena znanja, inovativnost i kreativnost mladih ljudi Gradu Varaždinu kao jedinici lokalne samouprave, u svrhu poboljšanja života mladih u gradu, a time i sprječavanja njihovog odlaska.