09. svibanj 2018. | Autor: Goranka Grgić

Održana završna konferencija u projektu MAPS

U povijesnom grčkom gradu Serres-u  24. i 25. travnja 2018. godine održana je završna konferencija u sklopu projekta MAPS (Military Assets as Public Spaces) koji je završio 3. svibnja 2018. godine.

 

U okviru Urbact III programa Europske unije od rujna 2015. godine 9 gradova partnera uključenih u projekt; Piacenza, Serres, Cartagena, Szombathely, Telsiai, Koblenz, Longford, Espinho i Varaždin proučavali su strategije ponovnog korištenja bivših vojnih objekata, radeći zajedno na razvoju novih znanja, iskustava i dobre prakse.  Mreža – MAPS bila je fokusirana na učenje o mehanizmima koji će pomoći transformirati potencijalni problem u inspirativni izvor inovacija, pri čemu će promjene pokrenuti primjenu novih oblika urbanih rješenja.

Cilj završne  konferencije bio je prezentirati i raspraviti rezultate te usvojena nova znanja, kako iz lokalne tako i iz međunarodne perspektive i to pred širokom publikom koju su sačinjavali predstavnici Europske unije, tajništva URBACT-a kao i partnera na projektu.

Prvi dan završne konferencije otvorio je pozdravnim govorom gradonačelnik grada Serres-a, g.  Petros Aggelidis. Uslijedile su tematske prezentacije koje su održali renomirani svjetski stručnjaci: Celia Clark, ekspert tranzicije bivših obrambenih područja s ciljem korištenja u civilne svrhe, arhitekt Nikiforidis Prodromos finalist Europske nagrade za suvremenu Arhitekturu i Maria Zourna, arhitektica uključena u kapitalne arhitektonske i urbanističke projekte grada Soluna. Nakon tematskih predavanja, uslijedile su prezentacije svih partnera MAPS projekta koje su prikazale evoluciju projekta te je održana izložba rješenja ponovnog korištenja bivšeg vojnog naslijeđa od strane svih partnera.

Drugi dan konferencije bio je posvećen aktivnostima koje predstoje vezano za završno financijsko izvješće te razradi ideja za buduće aktivnosti mreže. Na kraju dana organiziran je posjet bivšem vojnom kompleksu u Serres-u.

Projekt MAPS Grad Varaždin provodio je uz pomoć međunarodnih stručnjaka programa URBACT III Europske unije s ciljem stvaranja održivog plana razvoja i revitalizacije napuštenih vojnih objekata. Proračun druge faze projekta MAPS iznosi ukupno 744.000,00 €, odnosno 60.000,00 € za Grad Varaždin od čega je 85% sufinancirano iz EFRR-a.

Sve informacije o projektu MAPS te aktivnostima koje su kroz njega provedene mogu se naći i na Facebook stranici „Projekt MAPS Varaždin“ na adresi:  https://www.facebook.com/MAPSVarazdin/