11. lipanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Održana završna konferencija u projektu Come in!

Dana 27. svibnja 2021. godine putem online aplikacije održana je završna konferencija u projektu Come in! koji je završio 4. lipnja 2021. godine.

Grad Varaždin bio je jedan od 7 projektnih partnera u sklopu projekta Come in! programa URBACT III. Projektom se pokušalo stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na arhitektonsku vrijednost pojedinih zgrada, njihovu baštinu i povijest. Svaki od projektnih partnera; grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner,  Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske trebali su implementirati dobru praksu Budapest 100.

Nakon 30 mjeseci provedbe projekta, tijekom završne konferencije projektni partneri predstavili su svoje gradove i vrijednu izgrađenu arhitektonsku baštinu grada na kojoj je primijenjen prijenos dobre prakse. Tijekom konferencije partneri su prenijeli svoja iskustva na projektu vezano za proces prijenosa dobre prakse, jačanje  lokalne zajednice, smanjenje socijalne izolacije i uključenja volontera u projekt, osobito u vrijeme pandemije COVID – 19. Predstavnici Grada Varaždina prezentirali su kvart Đurek i Festival zajednice Đurek 60 koji je održan u listopadu 2020. godine.

Na kraju završne konferencije najavljeno je online održavanje Urbact City Festivala odnosno Festivala gradova za 15., 16. i 17. lipnja 2021. godine. URBACT City Festival postoji od 2015. godine, održava se svake godine te je jedno od glavnih europskih događanja na kojemu se razmjenjuju ideje i promišlja urbani razvoj gradova na lokalnim, ali i na najvišim razinama politike.

Program URBACT III i projekt Come in! financirao se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje. Proračun projekta Come in! iznosio je ukupno 599.312,12 Eura, od čega je u proračunu za Grad Varaždin bilo 55.432,68 Eura. Projekt je bio sufinanciran 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o primjeru dobre prakse Budapest 100 može se saznati na: http://urbact.eu/weekend-open-houses