16. lipanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Održana završna konferencija projekta PROMO

          „Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda“U utorak se u Gradskoj vijećnici održala završna konferencija projekta PROMO – „PRavilnim primjerOM učimo zaštititi okOliš“.

Uz zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, konferenciji su prisustvovali gradonačelnica Varaždinskih toplica Dragica Ratković, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo Grada Vodice Marko Lugović, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Mali Bukovec Nikola Špikić, viši stručni suradnik za gospodarstvo Općine Sveti Đurđ Vitomira Radašić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Veliki Bukovec Aleksandra Bračko, predstavnik upravitelja projekta REA Sjever Denis Premec,  voditeljica projekta Goranka Grgić, predsjednik Uprave Razvojne agencije Sjever (DAN) Miljenko Ernoić te iz gradske tvrtke Čistoća d.o.o. Varaždin, savjetnik Uprave Robert Briški i stručni suradnik Dino Petak.

Na konferenciji su prezentirani rezultati projekta PROMO kojeg je pokrenuo Grad Varaždin u srpnju 2018. godine,  zajedno s partnerima, gradovima Varaždinske Toplice i Vodice te općinama Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Vidovec i Veliki Bukovec. Aktivnosti projekta provodile su se na području svih nabrojanih jedinica lokalne samouprave sve do ožujka ove godine.

Projekt PROMO bio je prijavljen u iznosu od 1.200.000,00 kuna od čega je 85% bilo sufinanciranje Europske unije iz Kohezijskog fonda. Tijekom 2019. i 2020. godine za sve provedene aktivnosti utrošeno je ukupno 1.082.577,50 kuna.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar osvrnuo se na rezultate projekta: „Dvije godine su prošle od početka projekta koji je uspješno završio. Prema statističkim pokazateljima, obuhvaćeno je 97% stanovništva, što je veliki postotak. Sve jedinice lokalne samouprave i Grad Vodice s južnog dijela Lijepe naše, provele su sve aktivnosti i vidi se da je rezultat odličan. I Grad Varaždin i ostale jedinice lokalne samouprave postigli su ciljeve. Smanjili smo količinu otpada prema onome što je Republika Hrvatska propisala nacionalnom strategijom. Veseli me da smo pokazali da svi zajedno možemo dobro surađivati, ne samo mi na sjeveru Hrvatske nego i kad nam se priključe i gradovi s juga Hrvatske. Zahvaljujem se svim građanima koji su svojim ponašanjem i odgovornim odvajanjem otpada doprinijeli ovom rezultatu i uspješnosti projekta. Iako su projektne aktivnosti završile, nije kraj projekta, on se provodi i dalje. Kamioni naše Čistoće oslikani su porukama projekta PROMO, a Grad će i dalje kroz svoje aktivnosti provoditi edukaciju. Kao što smo i čuli prema iskustvima, poruke projekta su najbolje prihvatila djeca u vrtićima i školama, dok je odraslima najveći poticaj ipak ušteda u kućnom budžetu pravilnim sortiranjem.“ – rekao je Zlatan Avar.

Cilj projekta je bio promovirati i potaknuti građane, učenike osnovnih škola, djecu u vrtićima i turiste da povećaju stopu odvojenog komunalnog otpada te time utječu na smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta, kao i usvajanje novih navika kod gospodarenja otpadom. Glavni moto projekta je „NEMA VIŠE KANTICE ZA SVE“, jer na području provedbe projekta nema više bacanja otpada u jedan spremnik te je za svaku vrstu otpada namijenjen zaseban spremnik.