19. srpanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Održana završna konferencija projekta PONOS II

U palači Herzer u utorak je održana završna konferencija projekta „PONOS - POmoćnika u Nastavi - OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju II“.

Nositelj projekta je Grad Varaždin, a konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić te predstavnici projektnih partnera, Razvojne agencije Sjever DAN d.o.o., sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličke osnovne škole Svete Uršule.

Projektom PONOS II u školskoj godini 2021./2022. osiguran je rad za 56 pomoćnika u nastavi i 4 stručna komunikacijska posrednika koji su radili sa 72 učenika s teškoćama u razvoju. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 2,7 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a preostalih 15% sredstava osigurano je iz proračuna Grada Varaždina.

Gradonačelnik Neven Bosilj je zahvalio pomoćnicima u nastavi i komunikacijskim suradnicima na njihovom požrtvovnom radu kojim uvelike pomažu upravo djeci kojoj je njihova pomoć od nemjerljive važnosti za cijelo školovanje, pa time i za budućnost. Najavio je i nastavak projekta: „Projekt PONOS III, vrijednosti 2,9 milijuna kuna, 4. srpnja je prijavljen na natječaj te vjerujem da će biti odobren, kao i svih godina do sada. Prošli tjedan objavljen je i javni poziv za pomoćnike u nastavi te pozivamo sve dosadašnje pomoćnike, kao i one koji se žele uključiti, da se jave.“ – rekao je gradonačelnik. Dodao je kako je Grad Varaždin već učinio iskorak i postigao nadstandard za proteklu školsku godinu povećanjem satnice i plaća pomoćnicima i komunikacijskim suradnicima. „Još dodatno ćemo povećati u idućoj školskoj godini kako bi ih adekvatno nagradili za ovaj humani rad. Prošle godine smo sve učiteljice iz produženog boravka zaposlili na neodređeno, a nadam se da ćemo imati mogućnost da to u budućnosti napravimo i za pomoćnike u nastavi.“ – istaknuo je gradonačelnik Bosilj te je zahvalio i projektnim partnerima na dobroj suradnji.