11. travanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Održana završna konferencija One Sun Connecting North and South i Solar Roofs for Green Virovitica

U organizaciji Regionalne energetske agencije Sjever, Grada Virovitice i Sveučilišta u Zagrebu Geotehničkog fakulteta Varaždin održala se završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta One Sun Connecting North and South u kojem je Grad Varaždin partner projekta, i Solar Roofs for Green Virovitica.

Konferenciju je na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu otvorio gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

Financiranje ovih projekata provelo se iz programa „Energija i klimatske promjene“ financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EEA), a Norveška je zemlja donator. Tim povodom, na završnu konferenciju odazvao se i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Arne Sannes Bjornstad. Također, uz gradonačelnika Bosilja i veleposlanika, prisustvovali su i direktor REA Sjever Ivan Šimić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, dekan Geotehničkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Hrvoje Meaški, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Stella Arneri i zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž.  

Cilj projekata bio je povećanje proizvodnje električne energije iz sunčeve energije te jačanje suradnje između hrvatskih i norveških organizacija javnog sektora i akademske zajednice. Ovi projekti, koji su trajali 23 mjeseca, rezultirali su izgradnjom 36 fotonaponskih elektrana na javnim zgradama u ukupno 18 hrvatskih gradova i općina. Objedinjavanje projekata One Sun Connecting North and South i Solarni krovovi za zelenu Viroviticu uključivalo je inovativan proces zajedničke javne nabave fotonaponskih elektrana.

Grad Varaždin je realizirao postavljanje dvije fotonaponske elektrane na javnim zgradama i to na Sportskoj dvorani Srednjoškolac ukupne snage 20,25 kWp te na Sportskoj dvorani Graberje ukupne snage 52,5 kWp. U Varaždinu je partner na projektu bio i Geotehnički fakultet koji je postavio svoju fotonaponsku elektranu ukupne snage 44 kW.

„Krovne površine predstavljaju veliki potencijal u procesima energetske tranzicije i zato je odluka o uključivanju Grada u projekt One Sun, koju smo donijeli na početku mandata, bila ispravna, a kasnije se pokazalo, poslužila i kao primjer dobre prakse koju smo nastavili. U ovom projektu na području Varaždina postavljene su elektrane na sportskim dvoranama Graberje i Srednjoškolac ukupne vrijednosti 60.000 eura i one će ove godine pokazati svoj puni potencijal i vjerujemo proizvesti dovoljno električne energije za pokrivanje većine svojih potreba. Nastavili smo u tom smjeru i ovih dana završavamo još 6 elektrana na osnovnim školama ukupne snage preko 180 kW, a ukupne vrijednosti 120.000 eura. Isto želimo provesti i na drugim objektima s ciljem da u što većoj mjeri smanjimo potrošnju električne energije što će nam zasigurno donijeti i značajne uštede, s obzirom na činjenicu da su, unatoč smanjenju cijena na tržištu, troškovi električne energije u odnosu na prije nekoliko godina značajno porasli.“ – rekao je gradonačelnik prilikom otvaranja i zahvalio svima koji su na bilo koji način bili uključeni u financiranje, pripremu, provedbu i praćenje ovih dvaju projekata.