24. kolovoz 2021. | Autor: Maja Hrešć

Održana završna konferencija Inovativni turizam – prikupljanje kulturne baštine kroz međugeneracijske šetnje

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u utorak je nazočio završnoj konferenciji Erasmus+ projekta Inovativni turizam – prikupljanje kulturne baštine kroz međugeneracijske šetnje pod nazivom Walk a story.

Projekt Walk a story bavi se očuvanjem kulturne baštine na inovativan i moderan način. Na završnoj konferenciji bile su predstavljene ideje očuvanja kulturne baštine kroz međugeneracijske šetnje i priče te rezultati projekta.

Gradonačelnik se uvodno obratio sudionicima konferencije iskazavši zadovoljstvo što je projekt uspješno priveden kraju, unatoč otežanim okolnostima radi pandemije. „Također mi je drago da se završna konferencija održava upravo za vrijeme Špancirfesta te i na taj način obogaćuje našu turističku ponudu. Inovativni turizam, što je i cilj projekta, nudi novi način i oblik turističke ponude, a sastoji se od priča i svega onoga što se ne može naći u povijesnim knjigama ili arhivama - pojedinačnih, individualnih iskustava koja su ljudi stekli u našem gradu. Grad Varaždin je sa šest partnera iz Europe kroz ovaj projekt razvio inovativni i svima dostupni turistički proizvod koji prikupljanjem kulturne baštine kroz međugeneracijske šetnje omogućuje građanima da dijele svoje videozapise putem aplikacije, a istodobno motivira stanovnike, turiste, starije i mlade da prošeću i snime svoju priču. Vjerujem kako će ovaj projekt motivirati i druge gradove da svoju turističku ponudu temelje upravo na STORY TELLINGU – pričanju priča, kao temelju inovativnog turizma budućnosti kao i međusobnom povezivanju gradova projektnih partnera.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj. Sudionicima je zaželio uspješan rad na današnjoj konferenciji kao i nastavak međusobnog povezivanja, pripovijedanja i širenja dobre prakse na inovativan način.

Projekt povezuje djecu, mlađe i starije generacije te ima zdravstvenu komponentu, da se potakne ljude da šeću, da obilaze mjesta o kojima se priča.

Ukupna vrijednost projekta je 186.928 eura od čega je za Grad Varaždin namijenjeno 22.233,00 eura. Nositelj projekta je sportska udruga iz Danske, a projektni partneri, uz Grad Varaždin, dolaze iz Španjolske, Rumunjske, Turske i Poljske. Projekt je započeo krajem 2018. godine, a službeno završava 1. rujna 2021. godine.