11. svibanj 2024. | Autor: dd

Održana uspješna javna zdravstvena akcija „Znaš li svoj broj“

U Varaždinu, na Kapucinskom trgu, u subotu 11. svibnja 2024. održana je uspješna javno zdravstveno edukativna akcija „Znaš li svoj broj“ u organizaciji Hrvatskog društva za arterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske lige za hipertenziju,  a uz potporu Grada Varaždina.

Akcija, kojoj je cilj podizanje važnosti prevencije i rane dijagnoze dislipidemija građana, održana je uz 5. Humanitarnu utrku grada anđela koja je privukla velik broj građana Varaždina i gostiju. Uz sudjelovanje na rekreativnoj utrci ulicama grada, građani Varaždina i gosti imali su priliku na štandovima izmjeriti šećer i kolesterol u krvi, te srčani tlak.

Utrku Grada anđela i javno zdravstvenu akciju podržao je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj: Odlično smo spojili dvije akcije. Imamo više od 700 natjecatelja na 5. humanitarnoj utrci anđela, a imamo i akciju „Znaš li svoj broj“. To je vrlo, vrlo vrijedna akcija zato jer su kolesterol i trigliceridi  tihe ubojice, isto kao i povišeni tlak. Ovo su najgore „tihe ubijice“ i zato se građani trebaju kontrolirati. Ova preventivna akacija zapravo služi da se građane osvijesti o tome da postoje „tihe ubojice“ koje treba kontrolirati. Trebaju dobiti i nutricionističke savjete kako bi spriječili povišeni kolesterol. Bitno je da se spajaju ovakve dvije akcije, trčanje i kontrola zdravlja. Puno je trkača provjerilo svoj broj, odnosno vrijednost kolesterola. Ali došlo je i puno građana, trg je prepun i zaista su se Varaždinci odazvali u lijepom broju. – rekao je gradonačelnik Bosilj zahvalivši se organizatorima akcije.

Akciju su podržali o zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković kao i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća.

Glavni organizator akcije izv.prof.dr.sc.Ivan Pećin, pokretač akcije Znaš li svoj broj? Te dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu HLZ i pročelnik Zavoda za bolesti matabolizma KBC Zagreb

je istaknuo: Znaš li svoj broj? je jedno od najbitnijih medicinskih pitanja za javno zdravstvo u 2024. godini i u godinama koje slijede. To je zato jer ne znamo svoje brojeve. Većina populacije u Hrvatskoj ne zna koliki im je tlak, koliki im je šećer a poglavito koliki im je kolesterol. To nas treba brinuti jer svaki drugi umrli u Hrvatskoj umro je zbog direktne posljedice nereguliranog i neprepoznatog tlaka, šećera i masnoće. Drago mi je da je Varaždin odmah nakon Zagreba uhvatio priključak i organizirao s nama ovu akciju  te je pokazni primjer grada-partnera u ovoj javnoj zdravstvenoj akciji.

U Varaždinu je boravio i akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske hipertenzivne lige,

predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju HLZ te pročelnik Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju dijalizu i transplantaciju KBC Zagreb koji je također ukazao na važnost ovakvih aktivnosti. Pokrenuo je akciju „Lov na tihog ubojicu“ te je objasnio o čemu je riječ: Riječ je o velikoj akciji kojom želimo osvijestiti ljude o važnosti brige o vlastitom zdravlju. To je ključ, da ljudi prepoznaju faktore rizika koje unose sami i da mogu puno toga sami poduzeti.  Hrvatska liga za hipertenziju radi ove akcije zbog „Lova na tihog ubojicu“ godinama i drago mi je što smo danas u Varaždinu i što smo ju spojili sa sportskom manifestacijom. Važan je sport, važna je svakodnevna tjelesna aktivnost. Prava organizirana prevencija u Hrvatskoj ne postoji i upravo zato mi radimo ovakve akcije da potaknemo naše ljude da se sami više brinu o svome zdravlju. Drago mi je da na utrci vidim i puno djece, s preventivom treba krenuti na vrijeme je „Lako je pisati u pijesku, teško je klesati u kamenu“. – napomenuo je akademik Bojan Jelaković.