05. listopad 2020. | Autor: Maja Hrešć

Održana Unconference 3 Akademije za poduzetništvo

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Damir Habijan u ponedjeljak su u kinu Gaj prisustvovali događanju Unconference 3 koje već treću godinu zaredom organizira Pučko otvoreno učilište Varaždin povodom obilježavanja početka nove generacije polaznika besplatnog programa Akademije za poduzetništvo. 

Akademija za poduzetništvo pokrenuta je 2018. godine kao jedna od aktivnosti iz programa javnih potreba, sufinancirana od strane Grada Varaždina.

„Grad Varaždin financira ovaj program u iznosu od 250.000,00 kn godišnje ukupne dotacije za naše poduzetnike. To je također u ovoj pandemiji jako važno, jer ne dajemo poduzetnicima samo subvencije već im pomažemo i sa školovanjem i razmjenom iskustava. Ove godine se 15 polaznika početnika izjasnilo kako im je ova edukacija bila od velike koristi i kako svaki oblik doškolovanja, odnosno cjeloživotnog učenja, povećava njihova znanja i njihove vještine. Upravo traje javni poziv pa želimo ohrabriti sve poduzetnike koji već imaju svoj biznis da se jave, ova edukacija bit će u smjeru transformacije poduzeća u skladu s današnjom digitalnom ekonomijom.“ – rekao je gradonačelnik. Naglasio je kako će Grad Varaždin i dalje podupirati sve oblike neformalnog i cjeloživotnog učenja. „Hrvatska je tu na začelju Europe po postotku i količini neformalnih tečajeva u odnosu na formalne, još uvijek je previše usmjerena prema institucijskom školstvu, a zapravo je izvaninstitucijsko ono koje nam pomaže u izgradnji sebe. Varaždin i naše Pučko otvoreno učilište zato su na pravom putu.“ – istaknuo je te čestitao svima koji su dosad uspješno završili tečaj, a svima koji tek kreću poželio puno uspjeha.

Damir Habijan prisjetio se kako je krenula ideja o Akademiji za poduzetništvo. „Lana Velimirović Vukalović mi je ideju o ovoj Akademiji iznijela prije nešto više od tri godine. Tada sam na to gledao kao poprilično ambiciozan plan, da ne kažem neostvariv jer je vodila Pučko otvoreno učilište, ustanovu koja je, bez zamjere ikome, konzervativna i po meni je spadala u jedan relikt prošlosti. No, Lana je uporna i pozitivno tvrdoglava i kao ravnateljica je uspjela od te gradske ustanove, prema kojima svi obično imamo predrasude, napraviti transformaciju, udahnuti joj jedan novi život i mislim da ide u pravom smjeru. Koliko vidim, jedna od tema ovogodišnje Akademije je design thinking, što je u ovom trenutku u svijetu vrlo aktualno, pogotovo kod startup – ova, kod multinacionalnih kompanija. Dizajneri identificiraju problem, pristupe mu iz različitih perspektiva i pokušavaju ga riješiti što učinkovitije. Upravo to je i ravnateljica Lana Velimirović Vukalović primijenila kod transformacije ustanove Pučkog otvorenog učilišta. Svaka čast na tome i podrška trećoj generaciji polaznika koji upravo kreću.“ – rekao je predsjednik Gradskog vijeća.

Akademija za poduzetništvo – Osnovni (Basic) program zamišljen je kao društveno odgovoran projekt koji sufinancira Grad Varaždin te se ujedno može smatrati i jednom od mjera kojom Grad Varaždin u suradnji s POU Varaždin pomaže poduzetnicima na području grada. Program se u 2020. godini sufinancira u iznosu od 250.000,00 kn, uključujući i Akademiju za obrtnike. Cilj je kroz pomno razrađene neformalne edukacije iz područja poduzetništva pružiti podršku poduzetnicima početnicima, onima koji žele postati poduzetnici i poslovati u gradu Varaždinu i onima kojima trebaju nova znanja radi daljnjeg razvoja. I ove godine raspisan je Javni poziv za III. generaciju polaznika Akademije za poduzetništvo u okviru besplatnog Osnovnog (Basic) programa. Javni poziv je u tijeku, a tema programa za 2020./2021. godinu je transformacija poslovanja kroz inovacije i design thinking.