13. listopad 2015.

Održana tribina "ALKOHOL, MLADI, VARAŽDIN"

1210-okruglipolicija-2

U ponedjeljak, 12. listopada u skupštinskoj dvorani Županijske palače Varaždinske županije, održana je javna tribina pod nazivom „Varaždin, mladi, alkohol“. Tribinu  je na inicijativu Policijske uprave varaždinske organiziralo Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina u suradnji sa Zakladom za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Varaždinske županije.
Cilj tribine bio je okupiti predstavnike struka koje sudjeluju u odgoj i preodgoju mladih osoba, od centra za socijalnu skrb, prosvjetnih djelatnika, sudstva, policije, inspekcijskih službi, predstavnike mladih i roditelja iz roditeljskih vijeća osnovnih i srednjih škola na području Grada Varaždina, kao i predstavnike Varaždinske županije i Grada Varaždina, kako bi se potaknula rasprava i donijele preporuke za Grad Varaždin, vezane uz reguliranje ponašanja i konzumacije alkoholnih pića od strane maloljetnika.
Gosti tribine, izlagači, bili su Lana Peto Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, koja je prezentirala projekt „STOP“, mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med. iz Zavoda za javno zdravstvo s prezentacijom na temu „Prekomjerno pijenje alkohola, nasilje i rizična ponašanja mladih“, Siniša Česi, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin s temom „Uloga Centra za socijalnu skrb u prevenciji alkoholizma mladih“, Mario Medenjak, policijski službenik za prevenciju iz Policijske uprave varaždinske s prezentacijom projekta „Zdrav za 5“, te Doroteja Zorman, predsjednica Prekršajnog suda u Varaždinu koja je izlagala na temu „Maloljetni počinitelji prekršaja i alkohol“.
Javnoj tribini nazočili su i policijski službenici iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji i Službe za prevenciju Ravnateljstva policije, te načelnici policijskih postaja Trnje i Velika Gorica, koji su sudjelovali u raspravi po izloženim temama.
Za ovu je temu iskazan veliki interes sudionika iz svih uključenih područja, te je kroz vrlo konstruktivnu raspravu zaključeno slijedeće:
• Potrebno je formirati radnu skupinu u rješavanju ove problematike
• U rješavanje uključiti i druge gradove i općine na području Varaždinske županije
• Osmisliti alternativna rješenja za mlade
• Donijeti odluku kojom bi se na javnim površinama Grada Varaždina  zabranila konzumacija alkohola osobama mlađim od 18 godina, dok bi se  maloljetnicima mlađim od 16 godina života, uz navedeno zabranilo i biti pod utjecajem alkohola na javnim površinama Grada,
• Pokrenuti projekt „Stop“, obzirom na pozitivna iskustva iz Policijske uprave zagrebačke
• Također pokrenuti projekt „Alkohol, ne hvala!“, putem kojeg bi se licencirali ugostiteljski objekti koji se pridržavaju zabrane usluživanja alkoholnih pića maloljetnicima