28. kolovoz 2022. | Autor: Maja Hrešć

Održana svečana sjednica Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske

U Studentskom centru Varaždin u nedjelju se održala svečana sjednica Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske povodom obilježavanja 10 godina rada Zajednice.

Na sjednici su prisustvovali ravnatelji, predstavnici studentskih centara Hrvatske, brojni profesori i ugledni gosti, a otvorio ju je Nenad Milijaš, predsjednik Zajednice, ujedno i ravnatelj Studentskog centra Varaždin. Prisutnima su uputili riječi dobrodošlice gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Studentskog zbora Ivan-Pavao Boras, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras. U ime predstavnika svih studentskih centara, okupljene je pozdravio ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica.

Zajednica studentskih centara je sporazumno udruženje svih studentskih centara u Republici Hrvatskoj s ciljem zajedničkog rješavanja pitanja vezanih uz djelatnost studentskih centara, a osobito u dijelu organizacije studentske prehrane, smještaja studenata, posredovanja u zapošljavanju studenata te zadovoljavanja kulturnih i sportskih potreba studenata.

Gradonačelnik Neven Bosilj u svom je pozdravnom govoru zaželio dobrodošlicu uzvanicima: „Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u Varaždinu, u jednom od najmodernijih i najljepših studentskih domova u ovom dijelu Europe, možemo reći i životnom djelu Nenada Milijaša. Ovaj suvremeni kompleks nije samo atraktivnog dizajna, on je energetski učinkovit, pametan, održiv, u potpunosti opremljen sa svim potrebnim sadržajima kako bi naši studenti imali najbolje uvjete i najbolji standard, čak i nadstandard za studentski život u Varaždinu. Veliki doprinos cijelom projektu imao je i Grad Varaždin darovanjem zemljišta i izdavanjem svih potrebnih dozvola u rekordnom roku.“ – rekao je gradonačelnik.

Spomenuo je tri sastavnice o kojima ovisi budućnost našeg visokog školstva: „Sveučilišta koja moraju imati kvalitetne programe, vi iz studentskih centara koji se brinete da studenti imaju kvalitetan studentski standard, i tu je državna, regionalna i lokalna politika koja mora podržati prve dvije sastavnice, ali i omogućiti toj djeci da mogu ostati raditi u našim sredinama. U Varaždin dolaze na tisuće studenata iz drugih sredina, a iako je mali grad, možemo ga s ponosom zvati studentskim gradom čiji će razvoj u tom pogledu zasigurno dosegnuti zavidnu razinu na europskoj karti gradova središta visokog obrazovanja. Želimo za mlade ovdje stvoriti poticajnu i razvojnu društvenu klimu. Prije nekoliko mjeseci otvorila se nova poslovna zgrada tvrtke švicarskog investitora koji zapošljava više od stotinjak visokoobrazovanih stručnjaka iz IT segmenta, a jučer sam imao sastanke i s novim potencijalnim švicarskim investitorima. Posla za kvalitetne studente će u Varaždinu završetkom studija sigurno biti.“ – kazao je gradonačelnik Bosilj.

Istaknuo je važnost djelovanja Zajednice studentskih centara: „Znanje i inovacije su glavni pokretači i gospodarstva i ekonomskog razvoja stoga ih kontinuirano treba poticati, stvarajući nove vrijednosti, ali pritom osiguravajući mladima uvjete i mogućnosti da im to znanje bude dostupno i da što bezbrižnije studiraju jer većini njih to su troškovi koje jedva mogu pokriti. To činite vi, članovi Zajednice studentskih centara, brigom o osiguravanju odgovarajućeg smještaja i prehrane studentima, organizacijom honorarnih studentskih poslova kao i posredovanjem u njihovom zapošljavanju. Kroz Zajednicu radite zajedno na rješavanju problematike i poboljšanju njihovog standarda. Studentski dom kakav ima Varaždin trebao bi imati svaki naš grad  u kojem postoji visoko školstvo, a upravo Studentski centar Varaždin i ravnatelj Milijaš jedna su od najzaslužnijih karika u njegovoj realizaciji. Danas prilikom vašeg posjeta Varaždinu možete uživati na našem najpoznatijem festivalu Špancirfestu. Da nemamo ovaj studentski dom, festival ne bi mogli organizirati u ovakvom obimu i na ovakvoj razini jer za vrijeme ljetnih praznika dom radi i kao hostel stoga ovdje možemo smjestiti brojne izvođače koji tu nastupaju. Neprocjenjivo je što putem Zajednice imate priliku za razmjenu iskustva i informacija te pronalaženje zajedničkih rješenja kako da ovakve i ostale odlične projekte i ideje provedete u svojim gradovima.“

Gradonačelnik je naglasio i smjer u kojem se Varaždin profilira i gleda u budućnost: „Grad Varaždin profilirao se kao grad za mlade i veselim se vidjeti brojne studente koji borave u Varaždinu, a ova gradska uprava kontinuirano će raditi na tome da im Varaždin ne bude samo mjesto gdje su studirali već mjesto gdje i dalje žive, gdje su pokrenuli svoja poduzeća i naravno, osnovali svoje obitelji. Čestitam vam na 10. obljetnici i želim vam i dalje puno uspjeha u radu.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.