23. studeni 2021. | Autor: Maja Hrešć

Održana sjednica Povjerenstva za umirovljenike i starije osobe

U utorak je u Gradskoj vijećnici održana 1. sjednica Povjerenstva za umirovljenike i starije osobe, savjetodavnog tijela Gradskog vijeća Grada Varaždina u 2021. godini.

Sjednicu je otvorila predsjednica Povjerenstva Mirjana Kolarek-Karakaš, a nazočili su članovi Dijana Posavec, Josip Hehet, Damir Laljek, Viktor Mrzlečki i Andreja Bobek. Svoj izostanak opravdale su Karmen Gumbas, Sandra Mintas i Štefanija Babić-Horvat. 

Povjerenstvo je ukazalo na nizak standard umirovljenika i starijih osoba u gradu Varaždinu, važnost podrške lokalne samouprave i koordiniranog pristupa u rješavanju potreba. U razgovoru su se posebno dotakli problematike još uvijek visoko centraliziranog sustava socijalne skrbi te manjka smještajnih kapaciteta.

Povjerenstvo je stava da je potrebno omogućiti bolju dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga starijima, pomoć obiteljima koje skrbe o starijim osobama, jačati društvenu uključenost starijih osoba kroz prijenos znanja i iskustva te ukazivati na podizanje svijesti zajednice o važnosti zdravog i kvalitetnog starenja.