11. svibanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Održana prezentacija udžbenika za građanski odgoj

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u utorak je uz ravnatelje osnovnih škola u Gradskoj knjižnici i čitaonici prisustvovala prezentaciji udžbenika „Aktivno građanstvo i participacija u zajednici“ koji je rađen prema nacionalnom kurikulumu međupredmetnih tema.

„Još 2018. godine uputili smo iskaz interesa prema školama kojima smo osnivači vezano uz provođenje građanskog odgoja i obrazovanja i svaka škola je radila neki oblik. Ono što se u međuvremenu dogodilo jest da je došlo do promjene kurikuluma. Građanski odgoj danas je samo jedna od 7 međupredmetnih tema. Zahvaljujem gospođi Štrocinger i gospodinu Njegovcu koji su se prihvatili ovog zadatka i napravili udžbenike koji su usklađeni s nacionalnim kurikulumom. Imali smo sreće da su se javili upravo oni jer već godinama to i rade unutar svojih škola. Gradu Varaždinu je bilo bitno da uz usklađenost ima i primjere u praksi u lokalnoj zajednici, da djeca ne uče samo teoriju već da od malena upoznaju svoj grad, mjesto u kojem žive. Recimo, ako uče o poduzetništvu, da znaju da mogu posjetiti Tehnološki park, za volontiranje da mogu ići u Crveni križ. Ova verzija udžbenika koju ćemo danas podijeliti ravnateljima je lektorirana, napravljena je recenzija, gotova je skica grafike i djecu će na jesen uistinu dočekati pravi udžbenici.“ – rekla je Sandra Malenica.

Naglasila je kako će Grad Varaždin financirati tiskanje udžbenika koji će se tiskati u onom broju koliko djece bude zainteresirano za predmet. „Možda Varaždinska županija prihvati naš udžbenik umjesto riječkog pa će biti još bolji odaziv.“ – rekla je zamjenica.