16. srpanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Održana početna konferencija EU projekta TalentMagnet

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u četvrtak su prisustvovali početnoj konferenciji EU projekta TalentMagnet kojeg provodi Razvojna agencija Sjever DAN u suradnji s Gradom Varaždinom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Varaždin.

Konferenciji su uz predstavnike Grada prisustvovali i predsjednik uprave Razvojne agencije Sjever DAN Miljenko Ernoić te predstavnica HZZ – Regionalni ured Varaždin Petra Lazić.

Ovaj projekt se provodi u 12 europskih zemalja i traje od 1. srpnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine., a cilj mu je kroz brojne aktivnosti i suradnju javnog sektora i ostalih dionika privući i zadržati talentirane mlade ljude da ostanu u svojim gradovima i u njima grade karijeru.

„Grad Varaždin ima manji odljev mladih ljudi od gradova u Hrvatskoj i dosta se njih i vratilo sad tijekom ove pandemije iz zapadnih država. Ovo je sjajan projekt Europske unije i naše Razvojne agencije Sjever DAN i nas kao suradnika kojim se zapravo jačaju ti administrativni i lokalni kapaciteti za prepoznavanje talentiranih mladih ljudi, njihovih sposobnosti i kompetencija, za poticanje ostanka, odnosno rada, aktivnosti i življenja u svom gradu. Grad Varaždin već sad ima dobre agende za poticanje darovitosti i kompetencija, a i dobar program socijalne skrbi poput stipendija, praćenja obrazovnih i karijernih ishoda. No, dobro je da se napravi nova agenda i da se stvore pretpostavke upravo u administraciji da je moguće još bolje pratiti i osnaživati i ohrabrivati mlade ljude da ostanu ovdje i da im se stvore bolji uvjeti. To je zapisano i u našem gospodarskom planu, proširenje Tehnološkog parka, proširenje postojećih visokoškolskih ustanova, jačanje internetskog gospodarstva, novih tehnologija i digitalizacija. Ako nam se ne dogodi jača gospodarska kriza zbog pandemije, mislim da će grad Varaždin i dalje ostati jedan od gradova u kojem neće biti tako velikog odljeva.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

TalentMagnet odnosi se na ključne društvene (demografske i radne) izazove koje stvara odlazak visokoobrazovane, mlade radne snage, primarno iz malih i srednje velikih gradova u podunavskoj regiji (brain-drain). Grad Varaždin jedan je od 12 europskih gradova koji će dobiti podršku međunarodnog partnerstva s ciljem privlačenja i zadržavanja mlade i talentirane radne snage, stvaranjem korisnih i konkretnih vodiča, planova i alata. Razvojna agencija Sjever DAN predstavljat će Hrvatsku u međunarodnom konzorciju.

Projekt TalentMagnet provodi se u 12 europskih zemalja (Slovenija, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Hrvatska, Češka, Slovačka, Austrija, Njemačka, Srbija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina) te traje od 1. srpnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine. Ukupan proračun projekta je 2.211.125,00 EUR, a Razvojna agencija Sjever DAN u proračunu sudjeluje s 143.500,00 EUR.