04. listopad 2018. | Autor: Maja Hrešć

Održana početna konferencija Akademije za poduzetništvo

Gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica prisustvovali su početnoj konferenciji 'Unconference' koja se održala u sklopu pokretanja Akademije za poduzetništvo Pučkog otvorenog učilišta Varaždin. 

Ciljevi Akademije su pružiti podršku poduzetnicima početnicima ili osobama koje žele krenuti u poduzetništvo. Taj pilot projekt jedinstven je u Hrvatskoj kada je riječ o ustanovama poput učilišta koja pružaju mogućnost permanentnog obrazovanja poduzetnika.

Gradonačelnik je tom prilikom zahvalio na iznimnom angažmanu Pučkom otvorenom učilištu Varaždin na pokretanju ove Akademije: "Danas nije moguće ništa učiniti bez dobre akademske pripreme ili je jako teško držati tvrtku. Svi poduzetnici koji prije toga nisu imali akademska znanja o području s kojim se bave znaju da bez dobrog akademskog znanja ne mogu tu tvrtku širiti i razvijati. Zato je odlično da postoje ovakve inicijative. Akademska znanja ne moraju biti smetnja ili kočnica i ne bi smjeli biti kočnica i smetnja u poduzetničkim idejama već bi se poduzetničke ideje trebale oslanjati na akademske ideje. Danas je preko 60 posto ukupnog obrazovanja u Europskoj uniji neformalno obrazovanje, u Nizozemskoj čak preko 70 posto. U Hrvatskoj bismo isto tako trebali povezati školstvo i neformalne oblike obrazovanja. Kad je riječ o cjeloživotnom obrazovanju, nikad nema kraja, uvijek ima još nešto što možemo naučiti. Svi zajedno ćemo se potruditi da od Varaždina napravimo grad koji uči."

"Slušajući Laninu ideju vezano uz ovu konferenciju i samu inicijativu o pokretanju Akademije za poduzetništvo, bio sam ugodno iznenađen. Naime, Pučko otvoreno učilište kao gradska ustanova, ima svoju djelatnost koja je propisana Zakonom o Pučkom otvorenom učilištu. Međutim, ovo što je Pučko otvoreno učilište napravilo, na čelu s ravnateljicom Lanom Vukalović, i njezinim timom, predstavlja jedan inovativan iskorak i novitet na koji možda nismo navikli u Republici Hrvatskoj, pogotovo kada govorimo o ustanovama koje su u vlasništvu gradova. Ovo je dokaz da radom i zalaganjem, ustanove koje su u vlasništvu Grada mogu biti inovativne i proaktivne. Ovo je također dokaz da je, prema izvješću Svjetske banke, imenovanje Grada Varaždina u kategoriji grada koji je najbolji za poslovanje realno. Često se spominje da gradovi, ili općine, županije, moraju direktno utjecati na povećanje plaća, no oni koji to govore uistinu ne znaju osnove ekonomije i poduzetništva. Grad mora osigurati uvjete i kvalitetnu podlogu za poduzetnike, mora biti servis poduzetnicima i tu njegova uloga mora završiti. Što se više Grad ili bilo koja jedinica lokalne ili regionalne samouprave, a pogotovo država, direktno upliće u rad poduzetnika, to je gore. Upravo ova Akademija za poduzetništvo je odlična ideja i na tragu toga, te smo svi ponosni na Pučko otvoreno učilište i na ovaj iskorak, upravo zato što se razlikuje od svih ostalih", rekao je na konferenciji predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.