27. ožujak 2017. | Autor: [email protected]

Održana Mala škola protokola

U sklopu prvog savjetovanja Hrvatske zajednice županije u Poreču je 23. -24. ožujka održana Mala škola protokola. 

Uvodno su se polaznicima obratili predavači. Ermina Duraj, voditeljica Kabineta Župana – službe za odnose s javnošću i protokol Primorsko-goranske županije, Dražen Dretar, voditelj Ureda za odnose s javnošću i protokol Grada Varaždina i Kristina Mamić, glasnogovornica Ministarstva turizma predstavili su program Male škole protokola koja je trajala dva dana. 

 

„Vaša prva šefica protokola je Vaša majka. Tu sve počinje. Ako imamo dobar kućni odgoj, nećemo imati problema ni s daljnjim protokolima u životu“, rekla je Ermina Duraj uvodeći polaznike - velikim dijelom svoje kolege, u Malu školu protokola. Predavačica je govorila i o prvom dojmu, predstavljanju, oslovljavanju, upoznavanju, izgledu, odijevanju i važnosti neverbalne komunikacije.

O sinergiji protokola i odnosa s javnošću govorio je Dražen Dretar: „Svaki naš protokolarni postupak je informacija o nama, zato je bitno da protokol i PR usko surađuju“, naglasio je i dodao kako su protokolarna pravila jasna, nedvosmislena i mora ih se poštivati.

Kristina Mamić održala je predavanje o organizaciji protokolarnih posjeta i njihovoj važnosti, ističući kako je načelo reciprociteta ključno za uspješnu organizaciju protokola s „domaćeg terena“ i obrnuto.

Drugog dana savjetovanja Male škole protokola šefica diplomatskog protokola Ministarstva vanjskih i europskih poslova Dunja Sičaja na praktičnim se primjerima osvrnula na osnove diplomatskog protokola, dok su u nastavku su održane radionice gdje su polaznici putem različitih zadataka mogli pokazati što su naučili.