16. studeni 2018. | Autor: Maja Hrešć

Održana konferencija "Fight & Win" s ciljem prevencije karcinoma

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok danas je prisustvovao Konferenciji "Fight & Win" koja se u Varaždinu održala pod organizacijom zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice.

Naslovna tema konferencije bila je "Kako se oduprijeti raku", a sudjelovali su brojni stručnjaci iz ovog područja kao i bivši pacijenti oboljeli od raka koji su podijelili svoja iskustva u borbi protiv bolesti. Organiziranjem niza konferencija „Fight & Win“ u Hrvatskoj, Dubravka Šuica, koja aktivno sudjeluje u neformalnoj skupini zastupnika Europskog parlamenta osnovanoj s ciljem poboljšanja prevencije karcinoma u Europi, želi probuditi svijest u javnosti o borbi protiv ove bolesti. Konferencije "Fight & Win" do sad su se organizirale u Dubrovniku, Splitu, Osijeku i Rijeci.

Gradonačelnik je pozdravio sve prisutne prigodnim riječima: "Tko se bori, može izgubiti. Tko se ne bori, taj je već izgubio. Ove riječi Bertolta Brechta najbolje odgovaraju ovome čemu danas svi zajedno svjedočimo. Naravno da možemo izgubiti borbu ili bitku protiv ove opake bolesti, međutim, ako se ne borimo, somatski, psihološki, socijalno, društvenom brigom, onda smo na dobrom putu da izgubimo. Zato mislim da su ove konferencije silno važne jer, koliko god da svi zajedno učinimo, koliko god da svi zajedno radimo, svatko na svoj način, u borbi protiv raka, zdravstvenim sustavom ili pojedinačno, kao liječnici, profesionalno, ili kao političari, ipak mislim da ćemo najviše učiniti ako osvijestimo važnost, vrijednost i neminovnost prevencije. Stoga je dobro da ovakve skupine i konferencije postoje. Poznavajući gospođu Šuicu, znam da se iskreno bori i da je iskreno zauzeta, ne samo za prava žena, nego i za prava pacijenata i za sve one teme koje bismo doista, mi muškarci, nekada jednostavno preskočili. Grad Varaždin se trudi puno toga učiniti, pa i prvi uređaj i aparat, prostor, pomoć udruzi Mammae, a i ne samo toj udruzi, nego i drugim udrugama, pa i ne samo onim koje se bore protiv karcinoma nego i ostalim udrugama liječenih bolesnika ili udrugama za prevenciju, sve su dobile prostorije za svoj rad i sredstva za djelovanje od Grada Varaždina. Također smo liječnicima dodijelili stanove na korištenje i činimo sve što možemo učiniti, iako još uvijek to nije dovoljno. Najviše ćemo učiniti ako se budemo borili na vrijeme. To je bolest koja epidemiološki, sociološki i na svaki drugi način, pa na kraju i na gospodarski način, utječe na sve one trendove koji su nažalost i inače poražavajući u našem društvu. Zato mislim da je naša zajednička briga upravo na prevenciji karcinoma, ali i ostalih bolesti koje se preventivno najbolje liječe i najbolje sprečavaju. Svima koji će sudjelovati na ovoj konferenciji želim plodan rad i konstruktivnu raspravu kojom ćemo građanima osvijestiti da je prevencija u borbi protiv karcinoma zapravo najsigurniji način i najsigurnija, pa možda čak i dobivena, bitka protiv ove bolesti.