24. studeni 2022.

Održana 5. sjednica Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina danas, 24. studenog 2022. godine održana je 5. sjednica Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi na području Grada Varaždina.

Teme sjednice bile su božićnice za umirovljenike, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, besplatni prijevoz starijih osoba, gerontodomaćice te provođenje preventivnih akcija za osobe starije dobi.

Grad Varaždin krenuo je s isplatom božićnica za umirovljenike te je u tu svrhu osigurao ukupno 886.400,00 kuna, a božićnicu u iznosu od 200,00 kuna primit će ukupno 4.432 korisnika čija mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.750 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZSS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Predsjednik Povjerenstva Vladimir Kozjak informirao je sve prisutne o stupanju na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju koji je objavljen u Narodnim novinama, broj 119/22 od 14. listopada 2022. godine, a na snagu stupa 1. siječnja 2023. godine.

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin provodi program besplatnog prijevoza starijih osoba i u tijeku je prijava na otvoreni Poziv za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2023. i 2024. godinu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za nastavak programa.

GDCK provodi  i program gerontodomaćica. Zaposleno je 5 gerontodomaćica koje brinu o 35 korisnika.

U planu je  i provođenje preventivnih akcija, a to su mjerenje vitalnih parametara (tlak, puls, oksigenacija) te mjerenje razine šećera i masnoća u krvi u umirovljeničkoj populaciji u suradnji s Domom zdravlja Varaždinske Županije.

Uz predsjednika Povjerenstva i članove, na 5. sjednici Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković te je informirao Povjerenstvo i o tome kako Grad Varaždin od 2023. godine uvodi besplatni prijevoz mini busekima za sve umirovljenike bez obzira na iznos mirovine.