21. listopad 2024. | Autor: Maja Hrešć

Održana 10. sjednica Povjerenstva za umirovljenike i starije osobe

U Gradskoj vijećnici u ponedjeljak se održala 10. sjednica Povjerenstva za umirovljenike i starije osobe, savjetodavnog tijela Gradskog vijeća Grada Varaždina.

10. sjednicu Povjerenstva otvorio je predsjednik Povjerenstva Vladimir Kozjak, a prisustvovali su članovi Nevenka Kobal, Damir Laljek, Andreja Bobek, Karmen Gumbas, Štefanija Babić Horvat, Branimir Mihalinec i Sandra Mintas.

Povjerenstvo za umirovljenike i starije osobe podržalo je odluku gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja o isplati „božićnica“ za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja za rujan 2024. godine iznose do 500,00 eura, korisnicima nacionalne mirovine, osobama s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine, korisnicima inkluzivnog dodatka prve, druge i treće razine inkluzivnog dodatka koji su u evidenciji u rujnu Zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Varaždin i osobama koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin, a imaju prebivalište na području Grada Varaždina. Božićnica će iznositi 50 eura. Svi podaci dobiveni su po službenoj dužnosti od HZMIO Zagreb, Zavoda za socijalni rad –područnog ureda Varaždin i Regionalnog ureda HZZZ- Područni ured Varaždin. Riječ je o 4358 umirovljenika i 1033 korisnika osobne invalidnine prema popisu Hrvatskog Zavoda za socijalni rad - Područnog ureda Varaždin, korisnici inkluzivnog dodatka prve, druge i treće razine i za 89 osoba s invaliditetom koji imaju status nezaposlene osobe u evidenciji Regionalnog ureda ZZZ Varaždin. 

Na sjednici se raspravljalo o problemu malih mirovina umirovljenika, a cilj je postići mirovinska primanja koja bi bila u visini barem 60 % zadnje plaće umirovljenika. Povjerenstvo je zabrinuto zbog visokih cijena smještaja u ustanovama za starije i nemoćne te zaključuje da se treba raditi na povećanju priuštivih smještajnih kapaciteta.