09. studeni 2018. | Autor: Maja Hrešć

Održan znanstveni skup "Varaždin i sjeverna Hrvatska u desetljeću nakon Velikog rata"

Povodom obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, danas se u palači Herzer održao znanstveni skup “Varaždin i sjeverna Hrvatska u desetljeću nakon Velikog rata”.

Središnja tema znanstvenog skupa kojeg je otvorio gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, su događaji u Varaždinu i sjevernoj Hrvatskoj u razdoblju od završetka rata 1918. godine do proglašenja diktature kralja Aleksandra u siječnju 1929. godine.

Gradonačelnik Ivan Čehok sudionicima se obratio prigodnim govorom: "Prvi svjetski rat jedan je od najstrašnijih ratova sudeći po tome kako je primljen i na koji način su tada ljudi tretirali i tumačili događaje koji su se zbili neposredno prije i nakon Prvog svjetskog rata. Veliki austrijski pjesnik upravo gledajući i očekujući te sluteći da će doći do mira i da će rat završiti 11.11., napisao je stihove "noć priziva umiruće vojnike u sjeni jesenskog pepela" i tu je na neki način, započeo europski ekspresionizam i u književnosti i u umjetnosti, kao odgovor na strahote rata. Tada u Varaždinu vjerojatno nismo imali tako snažan građanski spoj koji bi ekspresionistički izrazio sve te strahote, ali i to je ostavilo traga. Ja se nadam da će upravo ova izlaganja, koja će na ovome skupu održati stručnjaci, na neki način rasvijetliti prazninu koju imamo o tom periodu, jer premalo znamo o povijesti Varaždina za vrijeme Prvog svjetskog rata. Ovo što će danas ovdje biti izloženo upravo osvjetljava ili nadomješćuje taj veliki nedostatak za varaždinsku povijest."