28. rujan 2018. | Autor: Maja Hrešć

Održan znanstveni skup "Dobrobit djece i mladih"

Gradonačelnik Ivan Čehok održao je pozdravni govor na znanstvenom skupu "Dobrobit djece i mladih" kojeg su organizirali Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" - Područni centar Varaždin, a održao se u multimedijskoj dvorani palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin. 

Cilj ovog znanstvenog skupa bio je obrađivanje aktualnih tema, rezultati istraživanja utjecaja negativnih sadržaja na djecu i mlade te koliko sreća, dobri odnosi s roditeljima, prijateljima i ostalim akterima u okolini utječu na djecu i mlade. Gradonačelnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovim važnim projektima te istaknuo koliko je važno podizati svijest o djeci i mladima.

"Grad Varaždin proglašen je Gradom prijateljem djece. To je jedna laskava titula koja je ujedno i velika obveza za sve sudionike, ne samo za gradsku upravu, već i za vas koji svakodnevno radite s djecom. Prema staroj grčkoj poslovici, svi oni koji se brinu o djeci i za djecu, zadužuju bogove, jer to jest zalog ili dug, obveza za budućnost. Ono što u Hrvatskoj treba, jest osvijestiti prosječnog građanina da briga za djecu i ulaganje u obrazovanje te ulaganje u sve druge djelatnosti koje su vezane uz dobrobit djece, nije nešto što je potrošnja i nije nešto što bi trebalo biti na rubu društvenog interesa, već bi to trebao biti primarni interes. Nažalost, naši troškovi i izdaci za obrazovanje su daleko niži nego što su izdaci europskih obitelji. Protiv toga sam da se smanjuju cijene obrazovanja, obrazovanje treba platiti jer je to najbolje ulaganje i zato svi zajedno moramo o tome osvijestiti naše građane. Polako se ta svijest razvija i vjerujem da će ovakve konferencije i skupovi samo doprinijeti tome i da će jednog dana vama svima to biti vraćeno. Možda ne po količini društvene brige, ali sasvim sigurno po rezultatima i po svemu onome što će naša djeca postići", izjavio je gradonačelnik.