17. travanj 2013.

Održan prvi sastanak Organizacijskog odbora za proslavu ulaska Hrvatske u EU

Organizacijski odbor ulazak u EU

17.04.2013.-Varaždin i Varaždinska županija će ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježiti nizom događanja, a program će se protegnuti od kraja travnja do početka srpnja.
Dogovoreno je to danas na prvoj sjednici Odbora za organizaciju obilježavanja pristupanja RH EU kojem je predsjedala Natalija Martinčević, predsjednica Savjeta za europske integracije Varaždinske županije i zamjenica varaždinskog gradonačelnika.
Iako je zasada napravljena samo okosnica programa, već se zna da on počinje „Loptarijom/žogarijom“ 25. travnja na varaždinskom Korzu. Riječ je o međunarodnom sportskom projektu  koji se provodi u 8 europskih država, a u varaždinskom dijelu će se natjecati učenici svih varaždinskih osnovnih škola i centra „Tomislav Špoljar“.
Najveća manifestacija bit će gastro show „Okusi Hrvatske“ na Franjevačkom i Trgu kralja Tomislava 11. svibnja. U ovom gastronomsko-glazbenom događanju okusom, mirisom i glazbom predstavit će se sve hrvatske županije, a posjetitelji će moći besplatno kušati delicije hrvatskih kuhara.
30. lipnja  planira se maraton u kojem bi sudjelovalo 28 trkača sa startom u Ptuju i Zalaegerszegu koji će proći sve pogranične općine i gradove Varaždinske županije.
Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić najavio je kako se  1. i 2. lipnja održavaju Lepoglavski dani u čijem će programu sudjelovati i partneri iz Slovenije, dok je za 30. lipnja  planiran koncert Nene Belana i lokalnih  bandova, koji će točno u ponoć završiti velikim vatrometom.
Načelnik općine Cestica Mirko Korotaj najavio je kako će njegova općina napraviti zajednički program sa susjednom općinom Ormož, dok će, prema riječima načelnika Mirka Bistrovića, općina Bednja organizirati brojne kulturne i sportske programe s općinom Videm iz Slovenije.
U organizaciji programa pomoći će u Turistička zajednica Varaždinske županije i grada Varaždina, čije su se direktorice – Elizabeta Dolenec i Branka Tropp – priključile Organizacijskom odboru. Odbor je, inače,  otvoren za sve sugestije i svi su prijedlozi dobrodošli, a mogu se poslati na e-mail: larisa.krizan.vzz.hr