30. listopad 2022. | Autor: Maja Hrešć

Održan festival zborskog pjevanja „2. Zuberfest“

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u nedjelju je u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu otvorio „2. Zuberfest“.

Ovaj festival zborskog pjevanja posvećen je profesoru Marijanu Zuberu, velikom varaždinskom glazbeniku, dirigentu, glazbenom pedagogu, dugogodišnjem ravnatelju Glazbene škole Varaždin i inicijatoru brojnih kulturnih događaja.

Zamjenik gradonačelnika istaknuo je kako mu je drago što se nastavlja čuvanje uspomene na velikog Varaždinca, prof. Marijana Zubera, jedne od najzaslužnijih osoba za razvoj glazbene kulture u Varaždinu, ali i Hrvatskoj. „Čast mi je otvoriti ovu glazbenu svečanost u Varaždinu, koji se ističe kao grad kulture, jer kultura nas oplemenjuje i u kulturu treba ulagati. Upravo profesor Zuber je i kao ravnatelj Glazbene škole i kao utemeljitelj Varaždinskih baroknih večeri kroz svoj rad isticao Varaždin kao glazbeno i kulturno središte. Uvjeren sam da će Zuberfest postati tradicionalno mjesto okupljanja hrvatskih i inozemnih zborova, čime bi se Marijan Zuber ponosio. Čestitam organizatorima, a svim uzvanicima i gostima želim da uživaju u ovoj večeri zborskog pjevanja.“ – rekao je Miroslav Marković.

Organizator događanja je Kapela Paulina Warasdin, mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem maestra Zdenka Kušćera. Nastupilo je sedam zborova koji su, osim koncertnog nastupa u HNK, pjevali na varaždinskim trgovima kako bi približili ovaj oblik umjetnosti što većem broju Varaždinaca te predstavili vrhunske izvođače u našem gradu. Uz Mješoviti pjevački zbor Kapela Paulina Warasdin iz Varaždina, nastupili su Akademski zbor Vladimir Prelog iz Zagreba, Mješoviti pjevački zbora KUD-a Klenovnik iz Klenovnika, Mješoviti pjevački zbor KUD-a Mura iz Murskog Središća, Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter iz Ivanca i Pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća.