30. rujan 2013.

Održan drugi Dan hajdine

Dan hajdine

30.09.2013.-Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina proteklog je vikenda u Donjem Kućanu održan „Dan hajdine“, u organizaciji Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kućana i Zbelave „Hajdina“.
Uz izložbu i demonstraciju starih alata i oruđa, brojni su posjetitelji mogli pogledati izložbu radova Ivana i Josipa Cikača iz Kućan Marofa te malu reviju nošnji, na kojoj je prvi puta službeno predstavljena narodna nošnja domaćina. Kućansko-zbelavsku nošnju kraja 19.i početka 20. stoljeća su uz pomoć Gradskoga muzeja u Varaždinu rekonstruirali članovi udruge.
Zanimljivo je bilo pogledati i izložbu jela koju su pripremili učenici VII. osnovne škole Varaždin u Maloj školi kulinarstva kojoj je pokrovitelj Hrvatski kuharski savez. Malo se osnovnoškolaca može pohvaliti da su kuhali sa „zlatnim“ hrvatskim kuharima poput Marije Kuzminski i Anđelka Levanića koji su pod budnim okom predsjednika hrvatskog kuharskog saveza i voditelja Male škole kulinarstva Damira Crlenoga pripremili tradicijska, ali i suvremena jela od hajdine.Na taj način se vještine i znanja spremanja jela od hajdine, a naročito osebujnog „koščičjaka“ prenose na mlađe generacije.
Centralna priredba održana je u VII. osnovnoj školi  Varaždin u prigodno uređenom ambijentu. Nazočili su joj, između ostalih,  saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika grada Varaždina Natalija Martinčević i izaslanica potpredsjednika Sabora i vijećnica Gradskoga vijeća Grada Ivanca Katarina Levanić  te brojni mještani i gosti.
Natalija Martinčević izrazila je nadu da će se ovaj lijepi događaj nastaviti u Kučanima i Zbelavi koji do sada nisu imali sličnu manifestaciju kojom bi čuvali i promovirali svoju autohtonu baštinu.